One su talentovane, inspirativne i veruju u moć stila. Kriju se iza breanda Farandula i donose fantastičnu priču o modi pravo iz Slovenije!

WANNABE MAGAZINE: Recite nam nešto o Faranduli. Kako je ova priča počela?

FARANDULA: Farandula modni brend je osnovan 2009. godine od strane Mateje Krofl (Mateja Krofl) i Tinke Domjan (Tinka Domjan), dve godine nakon završetka studija dizajna mode i tekstila na Univerzitetu u Ljubljani. Tokom i nakon studija, obe su bili aktivno uključene u mnogim oblastima. Tinka je stekla iskustvo vodeći dizajnerske radnje, radeći na izgledu dizajnerskih radnji i modnom marketingu, dok je Mateja radila na izradi kostima za nekoliko video-spotova i pozorišnih predstava. Osim toga, dizajnirala je sopstvene kolekcije koje su bile predstavljene u Sloveniji (Glamourbia, Galerija savremene umetnosti iz Celja) i inostranstvu (kolekcija (Ne)Vidljiva, Nedelja mode alternativnih uzoraka, London). Ona je bila nagrađivana za svoja dostignuća kao najperpektivnija 2007. godine u oblasti modnog dizajna u Mesecu dizajna.

Far A 9a Wannabe intervju: Farandula

Tinka i Mateja su 2008. bile finalisti na Internacionalnom takmičenju u sferi modnog dizajna Mittelmoda sa svojom kolekcijom Imperial Nostalgia, kojom su osvojile prvu nagradu i na ComeOn Project-u u Lago di Komu u Italiji

Otvaranje ekskluzivne radnje “Farandula” i predstavljanje prve kolekcije je bilo u februaru 2009. godine, a u avgustu iste godine Farandula kolekcije su postale dostupne u “Ljubljana Maksimarketu”. Nažalost, “Farandula” prodavnica je morala biti zatvorena krajem 2010. godine i njen showroom je prebačen u manji studio. Uprkos teškom periodu, Farandula je uspela da sačuva svoju viziju. Kao pobednik “Design Assembly”-a, gde je brend nagrađen “K&Ö Fashion” nagradom 2010. godine, Farandula je dobila priliku da svoju kolekciju proleće/leto predstavi već u proleće 2011. u prestižnoj “Kastner&Öhler” robnoj kući u Gracu u Austriji. U oktobru 2011. i aprilu 2012. godine Farandula je učestvovala na premijernom predstavljanju kolekcija slovenačkih dizajnera za predstojeću sezonu na “Philips Fashion Week”-u u Ljubljani. U aprilu 2012. je takođe učestvovala u showroom-u u ime “Internacionalnog Fashion Week”-a u Ljubljani, a mesec kasnije u Zagrebu na zagrebačkom Sajmu mode (Sajam mode Fashion.Hr Industrija.).

Farandula kreira svoju jedinstvenu viziju održive i etičke mode. Gde pronalazite inspiraciju?

Inspiracija su ljudi… Pravi, a i oni imaginarni. Priče… One koje su se dogodile i one koje nikada neće. Mesta… Koja su puna oblika, mirisa i melodija ili ona tiha, usamljena, gde vreme ne znači ništa. Inspiracija dolazi iz svih vremena i od svuda. Iz filmova, istorijskih priča, dizajna, arhitekture, različitih modnih stilova prošlosti i konačno, od sadašnje mode. Ove karakteristike pomešane su sa sećanjima, snovima i nerođenim idejama. Normalno, u vreme kada počnemo da mislimo o novoj kolekciji, pojavi se nešto ili neko, što nas inspiriše i diktira nam pravac.

Far A 7a Wannabe intervju: Farandula

Farandula kolekcije su na granici između trenutnih modnih trendova i naše sopstvene vizije, po pitanju inspiracije, u kojoj smo moj partner i ja uhvaćeni u vreme stvaranja

Kako bi opisala slovenački modnu scenu?

Slovenačka modna scena je, bar po slovenačkim modnim dizajnerima, koji manje ili više kreiraju unikatne proizvode, kvalitetna i ekstremno svestrana. Još uvek je zatvorena samo u slovenačkoj teritoriji. Velika slovenačka modna industrija je praktično propala i sada je scena okrenuta ka mladim slovenačkim brenodvima koji pokušavaju da prežive na malom slovenačkom tržištu. Moda u svetskim razmerama postala je biznis koji vode velike korporacije i za male brendove je veoma teško, posebno sa finansijskog aspekta. Inicijalna investicija u kolekciju, koja se odnosi na kvalitetne materijale i proizvode, je ogromna i ne ostane mnogo za promociju i širenje na inostrano tržište.

Slovenačko tržište je veoma malo i specifično i zbog toga mi smo ostali bez našeg brenda Farandula limited. Mi smo posao započeli na samom početku ekonomske krize u našoj državi i zbog toga je još i teže. Činjenica je da je konkurencija na tržištu velika, posebno ako uporedimo stil i filozofiju našeg brenda sa brendovima koje vode megalomanske korporacije. Naše mesto, prepoznatljivost i ekskluzivnost može biti postignuto jedino inovativnošću. Naravno, to nije bez značajnih finansijskih problema i žrtava. Kako god, mi verujemo u našu ideju o modi i nadamo se boljoj budućnosti.

Šta misliš o modi u svom gradu?

U principu, stil oblačenja koji se može videti na ulicama Ljubljane u mnogome se razlikuje od stilove u drugim malim gradovima u Sloveniji. Iako možemo primetiti i individualne stilove, najviše možemo primetiti klasičan modni stil sa pečatom H & M, Zara itd. Čini se da što je veća ponuda jeftinije robe na tržištu, ljudi se manje trude da izraze svoju individualnost kroz oblačenje. Izgleda je ekonomska kriza pogodila i kreativnost. Slovenački modni spektar je prosečan i postao je predvidljiv, manje ili više je fokusiran i diktiran od strane jeftinih svetskih manufakura. Istina je da je slovenački modni svet mali, i trenutno nema mnogo moći, ali takođe poseduje i “mali” ukus i potrebu za nošenjem individualnih stilova.

Far A 8a Wannabe intervju: Farandula

Mi verujemo u našu ideju o modi i nadamo se boljoj budućnosti

Planovi za budućnost.

Ovo pitanje je možda najteže za odgovoriti. Iskreno, teško je govoriti javno o našim planovima zato što se u mnogome odnose na naša nadanja i snove. Jedino možemo reći da iskreno verujemo u Farandula-u i da se nadamo da će se naša vizija mode preneti van granica naše države.


Jovana Katić Dajte joj pero i hartiju i stvoriće vam modernu bajku. Ulepšaće vam dan neobičnim pričama o večnim modnim klasicima. Veruje da se snovi ostvaruju onda kada ih postanemo dostojni.

Comments