095 Wannabe intervju: FFFF   Freaky Fight For Freedom

Postava benda: Shomee - vokal, Sima - gitara, Lazaruss - bas, Mića - bubanj, Džepna, Daša i Sonya - prateći vokali, Boki - perkusije, Fegi - truba, Marko - trombon.

WANNABE MAGAZINE: Da li ime benda ima određenu simboliku, za šta se borite?

FFFF: Freaky Fight For Freedom je ime prvenstveno nastalo zbog načina na koji smo se Mića (bubnjar), Sima (gitara) i ja okupili. Bilo je hladno i kasno, oko dva ujutru, kada smo se veoma pijani i umorni popeli na binu na jednoj “džem sešn” večeri u gradu. Neću mnogo dubiti o tome, ali sećam se jeze koja me je prolazila i održavala da svaki sledeći ton učinim dostojnim toga da se nađe u celom brlogu zvuka koji smo zajedno pravili, a koji nas je toliko naelektrisao da odmah sutra zakažemo probu, ne bi li opet zajedno zasvirali.

Proba je prošla, i iz nje je nastao “Train”, danas sedma pesma na našem prvom studijskom albumu. Ime benda se nametnulo nakon drugog sviranja na istoj bini, nedelju dana nakon prvog “džema”. Ovaj put nismo improvizovali, već smo svirali “Train” pred publikom sačinjenom od par prijatelja i slučajnih prolaznika. Iste večeri, u martu 2009. godine, došao sam kući, naslonio bas uza zid i razgoračenih očiju legao u krevet. Kao da je plantaža guarane gorela u meni i nešto me je navelo na zaključak. Uzeo sam telefon u ruke u želji da Simi i Mići pošaljem poruku i kažem im kako se osećam. Počeo sam da pišem – freaky fight for freedom – to je bilo to. Našla se simbolika u onome što smo zajedno osetili na bini. Borimo se, upravo, za to što samo ime govori: neobičnim putem prizivamo svoju slobodu, ali i slobodu za druge, uočićete jednom prilikom, daće Bog.

Vaša muzika je sklop različitih stilova. Kako ste to postigli? Da li na nastupima svirate obrade tuđih pesama?

Naša muzika dolazi iz naših umova, umova kojih je deset. Možda je to najbolji odgovor za skup svega što se čuje. Svaka pesma koju napravimo prošla je kroz sud svih, bilo da je na njoj radilo nas dvoje, troje ili sedmoro. Desetorka mora da da blagoslov koji će pesmu pustiti da se bori za svoje uši. Dešava se da program obojimo ponekom obradom, ali je to najčešće neka pesma Rage Against The Maschine-a. Zvukom i stilom, oni su nam bend sa, donekle, sličnom idejom.

Sastav se proširio spontano, kao što je i sam bend nastao. Šomi (glavni vokal) je gostovao na jednoj našoj svirci još dok smo bili trio, da bismo shvatili da nam je neophodan u bendu. Kasnije, naš zvuk uputio je na ljude koji će celokupnoj ideji benda dati pravi i značajan smisao. Što se tiče znanja, svi su veoma potkovani, a što se tiče potkivanja, to je ono od čega svi bežimo glavom bez obzira.

0310 Wannabe intervju: FFFF   Freaky Fight For Freedom

“Svet nećemo osvajati, on je već pokoren, a mi ćemo mu samo udahnuti snagu da svoj sjaj povrati jednom za svagda!”

Prva pesma Train je nastala već na prvoj probi, a nakon dve godine rada izašao je i prvi album. Čija je zasluga tako energičan početak?

Za sve je zaslužan univerzum. Hteo je da spoji ključne ljude koji će preneti ono što ima svetu da poruči. Mi jesmo sluge kao muzičari, s tim što, za razliku od srednjeg veka i muzičara sa dvora koji su služili grofovima i kraljevima, služimo univerzumu, a za uzvrat on služi nama.

Muziku i tekst radite sami. Gde pronalazite inspiraciju? Tekstovi su na engleskom jeziku, oseća se i britanski uticaj. Da li imate skrivenu nameru da osvojite ceo svet?

Inspiracija je konstantno tu. Mi ne možemo da pevamo o doživljajima NASA-inih kosmonauta koji rade na popravci jednog od satelita u svemiru. Ljudi, život, borba, pokret, zdrava ljubav – to su naši najveći pokretači. Engleski jezik je tu, jer svi živimo ovu freaky priču, udišemo je punim plućima, i želimo da je udiše ceo svet. Svet nećemo osvajati, on je već pokoren, a mi ćemo mu samo udahnuti snagu da svoj sjaj povrati jednom za svagda!

Da li ste sarađivali sa nekim poznatim imenima? Ako niste, da li tako nešto imate u planu?

Do sada nismo imali saradnje takvog tipa, u smislu da zajedno sa poznatim izvođačem sviramo nešto, ali smo u februaru ove godine u finalu “On the road” takmičenja delili binu sa Negativom, koji je nastupao u revijalnom delu festivala, i zbog toga nam je veče još više prijalo. Što se budućnosti tiče, naravno, otvoreni smo za saradnju uvek.

Na internetu postoje snimci sa nekih vaših svirki i takmičenja. Gde ste sve nastupali, da li ste osvojili neku nagradu i kakve su vaše ambicije?

Pojavili smo se na tri takmičenja do sada. U februaru smo bili drugi na “On the road” festivalu, učestvovali u finalu “Amstel battle of the bands”, a nedavno smo dobili nagradu publike na B.A.R.F-u. Ambicije su velike, ali nikako prevelike. O nama ćete tek čuti.

FREAKY FIGHT FOR FREEDOM IS THE WAY HOW TO LIVE OUT OF HOME!

Pozdrav, Lazaruss.

182 Wannabe intervju: FFFF   Freaky Fight For Freedom

“To je naša četvorka!”

Da biste uživali u njihovoj muzici, kliknite ovde i preslušajte ceo album!


Iva Lekić voli podjednako da komplikuje i pojednostavlja, čvrsto veruje svom instinktu i ne daje obećanja, jer zaboravlja… Ima skoro savršen odbrambeni mehanizam protiv primitivnih oblika života koji nas okružuju. I dalje ne zna šta će biti kad poraste.

Comments