Converse u novoj kampanji poziva žene da redefinišu reč “žena”

Pitali smo nutricionistu: Sve što nisi znala o ishrani kada treniraš

#SheRuns21k: Iskreni osvrt na prvi trening devojke koja je do sada trčala samo za autobusom – ponekad!

Novi gradovi čekaju na tebe! Evo gde sve možeš jednostavno da otputuješ ovog proleća!

7 razloga zašto se Sejšeli nalaze na svačijoj “bucket” listi

Destinacija koju moraš da posetiš ukoliko tvoje srce čezne za avanturom života!

6 makeup proizvoda koji se moraju naći u tvom neseseru!

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Trikovi kako da “one dane u mesecu” učiniš lakšim!

Tri saveta za postojani tečni puder

Manuela Stamatović je neko ko zna recept za dobro poslovanje, ekspert je za marketing i jedna je od retkih  koja je verovala u moć interneta kada većina nije.

U intervjuu koji sledi priča o uspehu, bojazni od neuspeha, o stilu, strategijama, ali i budućim planovima.

Wannabe magazine: Vaš CV je impresivan! Od Coca- Cole, L’Oreala, Erste Banke do Sberbanke. Recite nam, u današnjem informacionom dobu marketinga koji je ključ poslovanja?

Manuela: Ključ je u stalnom praćenju promena na tržištu koje se dešavaju sve bržim tempom, kao i u praćenju promena odnosa potreba klijenata prema proizvodima koje promovišete. Pored toga, kupci su u današnje vreme sve bolje informisani zahvaljujući razvoju interneta i sve većem korišćenju ‘pametnih’ mobilnih telefona. Zato je potrebno da stalno budete u toku vezano za inovacije i trendove koji se dešavaju na tržištu, što znači i stalno usavršavanje i učenje. Do samo pre nekoliko godina digitalni mediji se nisu skoro uopšte koristili u marketing miksu, dok je to sada nezamislivo.

Kada je u pitanju veliki brend poput Coca- Cole marketing je zagarantovan. Nas zanima kako napraviti dobar marketing kada ime firme još nije izgrađeno?

Prvi i najvažniji korak je interna organizacija, sistemski pristup i koordinacija svih učesnika u nekom procesu, a paralelno je bitno i određivanje strateškog cilja i brend strategije koja će se razvijati i kroz komunikaciju ključnih proizvoda. Ako kompanija već uspešno posluje na drugim tržištima, onda je taj posao u određenoj meri olakšan jer već postoji baza i poznavanje brenda s tim što je uvek neophodno da način predstavljanja brenda i proizvoda prilagodite lokalnom tržištu i kupcima. U momentu kada tu pripremu uspešno uradite, onda ste u poziciji da i dalje jačate imidž kompanije i brend putem lansiranja inovativnih proizvoda ili targetiranjem posebnih grupa potrošača preko ciljano odabranih medijskih kanala.

IMG 7246 Wannabe intervju: Manuela Stamatović, direktorka službe marketinga Sberbanke

Koje strategije predstavljanja i pozicioniranja brenda na tržištu koristi Sberbanka?

Sberbanka je internacionalna banka sa dugogodišnjim iskustvom koja ima vrlo jasno definisan korporativni identitet. Uz kvalitetan marketinški plan i brend strategiju, naš posao je da to iskustvo i tradiciju predočimo građanima u Srbiji, da izgradimo Sberbank brend u nešto veliko, što ova banka i jeste već 170 godina. Želimo da taj brend postane prepoznatljiv u domaćoj javnosti sa takvim atributima i da naši ljudi kada posmisle na banku imaju asocijaciju na Sberbanku. Naši klijenti će kod nas u banci dobiti vrhunski tretman i uslugu, a stalno radimo i na uvođenju inovativnih ali i unapređenju naših postojećih proizvoda. Uz sve to, trudimo se da koristimo i inovativne načine oglašavanja, kao što smo za našu aktuelnu kampanju Cash back kredit imali tzv. ‚Pre-roll‘ video na Youtube-u što je novi način oglašavanja na ovoj popularnoj društvenoj mreži.

Svakodnevni rad u marketingu može da postane rutinski i jednoličan. Ponekad nam je potrebno nadahnuće i motivacija da probudi uzbuđenje i kreativnost. Čime se Vi služite?

U mom dosadašnjem iskustvu rad u marketingu nikad nije bio rutinski ili jednoličan. Ovo kažem iz razloga što je ovaj posao toliko dinamičan, brz i zahtevan, da prosto nemate ni jednog trenutka vremena da upadnete u rutinu. Ako volite svoj posao kao što je kod mene slučaj, onda vam to i ne predstavlja problem. Svaki dan je priča za sebe, donosi neke nove momente i izazove, a to vas pokreće i motiviše na pozitivan i konstruktivan način da budete još kreativniji i da se dalje usavršavate.

Marketing od usta do usta odvajkada je bio važan. Šta se promenilo sada kada je moć interneta evidentna?

Marketing od usta do usta je i dalje jedan od najvažnijih načina građenja brenda. Pošto u sklopu naših marketinških kampanja merimo iz kojih kanala nam dolaze potencijalni novi klijenti i značajan procenat jeste preko preporuke, što je odlično jer one nose i najveći stepen poverenja. Glavna stvar koja se u poslednjih par godina promenila zahvaljujući sve većoj i široj upotrebi interneta je otvaranje dvosmerne komunikacije između kompanija i potrošača. Zahvaljujući npr. društvenim mrežama klijenti mogu da izraze svoje mišljenje u ekspresnom roku, tako da kompanija odmah dobija jasnu povratnu informaciju o svojim proizvodima ili uslugama koje u tom trenutku promoviše. Zbog toga je i važno da svaka kompanija koja odluči da bude prisutna na društvenim mrežama mora da bude dostupna 24 sata, 7 dana u nedelji i da ima stalan kontakt sa svojim klijentima.

IMG 7273 bw Wannabe intervju: Manuela Stamatović, direktorka službe marketinga Sberbanke

Biti prezenter jedne firme sa sobom nosi veliku odgovornost. Kako se nosite sa pritiskom?

Svaki zaposleni u kompaniji, bez obzira na poziciju na kojoj radi, je i njen predstavnik u okviru okruženja u kojem radi ali i u privatnom životu. Radeći na poziciji gde je prezentovanje kompanije deo svakodnevnih aktivnosti ne doživljavam kao pritisak, već kao lični izazov da svoj posao radim najbolje što mogu.

Postoji li sigurna strategija do uspeha?

Sigurna strategija ne postoji. Svako mora da nađe svoj lični način i pristup. Iz iskustva znam da je dobra i jasna komunikacija jedan od glavnih preduslova za uspešnu saradnju i ostvarivanje ciljeva jer je ona u najvećem broju slučajeva zaslužna za uspešno obavljen posao ili potencijalne probleme.

Ima li bojazni od neuspeha?

Nema, jer ja prosto ne razmišljam na taj način. Trudim se da iz svih situacija, pozitivnih ili negativnih nešto naučim kako bih se dalje razvijala i napredovala. Smatram da su to sve izazovi koji su nam dati kako bismo bili još bolji u svemu što radimo.

IMG 7501 Wannabe intervju: Manuela Stamatović, direktorka službe marketinga Sberbanke

Kakav stil preferira jedna poslovna, uspešna dama?

Kada je garderoba u pitanju, smatram da za posao kojim se bavim ona ne treba da bude strogo poslovna. Meni odgovara da je odevna kombinacija svedena i sa ukusom i da je u skladu sa poslom koji obavljate. Važno je da se dobro osećate u garderobi koju nosite, naročito ako se bavite aktivnim poslom i niste ceo dan vezani za kancelariju.

Pratili smo Vaš rad i znamo da ste jako verovali u moć interneta kada većina nije. Šta Vas je to fasciniralo kada je reč o internetu?

Upravo ono što sam već spomenula, a to je dvosmerna komunikacija. Nakon dosta godina, pojavio se način da dobijete input i informacije od klijenata brzo i bez cenzure. Ranije je bilo neophodno obavljanje raznih istraživanja koja su zahtevala vreme, kao i opširna analiza tih rezultata. Sada dobijate ‘instant feedback’ na proizvode, usluge ili kampanju koju ste razvili, pružena vam je mogućnost boljeg targetiranja potrošača i celokupan posao je mnogo precizniji sa trenutnom povratnom informacijom od vaših klijenata.

Koji su Vaši  planovi za dalju budućnost?

U ovom momentu, moj primarni plan je da stvorim jak i stabilan marketing tim koji će kroz inovativan pristup poslu da ostvari željeno pozicioniranje brenda Sberbanka i da kod klijenata kreira svest o jakoj, internacionalnoj banci sa dugom tradicijom koja pruža vrhunsku uslugu i proizvode bazirane na potrebama svih klijenata.

Violeta Stojanović

Editors choice