marcela gutierrez minimal barroque Prada2 Wannabe intervju: Marcela Gutiérrez Marsela Gutijerez (Marcela Gutiérrez) je tridesetdvogodišnja umetnica poreklom iz Gvatemale, koja danas živi i radi u Njujorku. U osamnaestoj godini je otkrila čudesnu moć papira i olovke oličenu u crtežima i ilustracijama. Studirala je arhitekturu, ali je svu svoju kreativnost usmerila na modu bez koje danas kaže da ne može da živi. U slobodno vreme Marsela najčešće crta modele ili oslikava dobro nam poznate editorijale.

WANNABE MAGAZINE: Tvoje ilustracije su slika i prilika svega što si naučila tokom godina otkako si u svetu mode. Kako si počela da se baviš ilustracijom?

MARSELA GUTIJEREZ: Sve je došlo prirodno. Studirala sam modni dizajn i tokom tih godina otkrila da se sva moja snaga i inspiracija nalaze u crtanju. Bez crtanja ništa drugo ne bih mogla postići. Tako sam odlučila da zakoračim i u ovu profesiju.

Kako si razvila svoj stil?

Čini mi se da se on razvijao tokom godina vrlo neprimetno. Inspirisale su me različite stvari. Svaku sam pokušavala da razumem na prirodan način. Verujem da se moj stil još uvek razvija. Konstantnim vežbanjem ga dopunjujem iz dana u dan. Svaki put kada crtam nešto se menja i to je uvek korak napred.

Opiši nam put nastanka jedne ilustracije.

Prvo što tražim jeste inspirativna fotografija. Obraćam pažnju na kompoziciju i boje. Olovkom pravim skice i na kraju dolazi igra boja. Kod svake ilustracije se trudim da budem spontana. Interesantna stvar je da tokom stvaranja nisam uplašena, jer i kada pogrešim ta greška je sastavni deo završene ilustracije.

marcela gutierrez lara stone Wannabe intervju: Marcela Gutiérrez

Ono što primećujemo u tvom radu jesu boje u najrazličitijim tonovima. Koji materijal koristiš kada stvaraš?

Najčešće su to tempere, mastilo, vodene boje i papir visokog kvaliteta.

Umetnici su često inspirisani najjednostavnijim stvarima koje čine njihov život. Gde pronalaziš svoju inspiraciju?

Najčešće je srećem u modnoj fotografiji, ali takođe dešava se da npr. sretnem interesantnu osobu na ulici i nadahnuta tim događajem odem kući i takav jedan momenat oslikam na papiru.

marcela gutierrez sasha pivavorova Wannabe intervju: Marcela Gutiérrez

Kakva je razlika između pravljenja modnog editorijala i onog koji se predstavlja ilustracijom?

Fotografije koje će činiti editorijal na specifičan način su povezane i predstavljaju jednu priču koju tek treba ispričati. Fotograf je tu u ulozi režisera, vođen nekom svojom inspiracijom traži modela, stilistu, radi na osvetljenju i drugim stvarima. Dok je onaj koji se predstavlja ilustracijom najčešće baziran na fotografijama koje već postoje.

marcela gutierrez kate and sascha Wannabe intervju: Marcela Gutiérrez

Imala si tu priliku i čast da sarađuješ sa mnogim poznatim dizajnerima. Na listi istih nalaze se Aleksandar Mekvin (Alexander McQueen) i Džon Galijano (John Galliano). Kakva su za tebe bila iskustva sa dvojicom velikih umetnika ?

Oba iskustva su verovatno dve najznačajnije činjenice u mojoj karijeri. Imala sam tu priliku da upoznam svet iza scene. Naučili su me da se ne obazirem na vreme kada stvaram i da uvek dajem najbolje od sebe. Uz njih sam naučila koliko ja u stvari mogu.

marcela gutierrez alexander mcqueen 9 Wannabe intervju: Marcela Gutiérrez

Pretpostavljam da često nailaziš na pohvale i komplimente kada je u pitanju tvoj rad. Koji je najveći kompliment koji si dobila?

Svoj poslednji projekat sam završila u rekordnom roku. Devet velikih ilustracija sam napravila za sedam dana. To je za mene ujedno i najveće priznanje.

Tvoj stil i želje klijenata. Koliko odstupaš od svog stila kada stvaraš za druge?

Kada se ovim bavite profesionalno, važno je da pratite uputstva klijenta i da osluškujete njegove želje. A sa druge strane morate biti verni svom stilu. U svom poslu najčešće sam angažovana baš zbog toga što neko želi da svoj stil podelim sa njim.

marcela gutierrez lily Wannabe intervju: Marcela Gutiérrez

Postoje li modni ilustratori kojima se diviš?

Volim rad Džuli Verhoiven (Julie Verhoeven), i veliki sam fan Kristijana Šelera (Christian Schoeler), mada je on slikar, ne ilustrator.

Koliko lični stil dobija na značaju u modnoj ilustraciji ?

Mnogo. Lični stil i naša osobenost je upravo ono što nas razdvaja od drugih. Ona je u modnoj ilustraciji veoma važna.

marcela gutierrez kate moss Wannabe intervju: Marcela Gutiérrez

Koje savete bi podelila sa onima koji žele da se ilustracijom bave profesionalno?

Jedini put do uspeha jeste da postanete stručnjak u tome što radite, a to se najbolje postiže konstantnim vežbanjem. Crtajte svakodnevno i ne postavljajte sebi limite, ne dozvolite da vas sopstvena kreativnost zadivi, uvek tražite najbolje u sebi.

Kakvi su ti planovi za budućnost?

Da nastavim da crtam i da vidim kuda će me to odvesti.

marcela gutierrez smokin Wannabe intervju: Marcela Gutiérrez

Tvoja poruka za sve čitaoce Wannabe Magazine-a.

Moja poruka svima vama je da šta god da radite uvek idete srcem i dušom, bilo da radite nešto za sebe ili samo “radite svoj posao”. Veličanstvene stvari mogu da vam se dogode ukoliko ste predani poslu i ukoliko verujete u sebe.


Jovana Katić – Dajte joj pero i hartiju i stvoriće vam modernu bajku. Ulepšaće vam dan neobičnim pričama o večnim modnim klasicima i venčanjima. Svoju kreativnost ispisuje na stranicama svog bloga Juliet’s Pen.

Comments