Neka (Nneka) se sa 18 godina seli u Nemačku i započinje svoju muzičku karijeru. Do sada je izdala tri albuma, i svakim od njih pokušava iznova da podigne svest naroda o besmislenosti rata i verovanju u bolje sutra. Svi njeni tekstovi su iskreni, možda čak do te mere da postaju surovi, jer predstavljaju realno stanje stvari. U skladu sa tim, Neka je izvođač koji na scenu izađe da izvede “duševni striptiz”, da vam otvori dušu i podeli sa publikom svoje poglede na svet. Upravo to je ono što nju izdvaja od svih soul diva današnjice, i što je čini posebnom. Za svoju muziku kaže da je jednostavna i složena – u isto vreme, ponekad konfuzna, baš kao i ona sama.

WANNABE MAGAZINE: Ko su Vam bili uzori kada ste počeli da se bavite muzikom?

NNEKA: Rekla bih da mi je život bio najveći motiv da počnem da se bavim muzikom. Odrastanjem u nasilnom okruženju i nemanjem mirnog detinjstva, u zemlji kakva je Nigerija imate dve opcije, ili da postanete negativni ili pozitivni. Na vama je kako ćete kanalisati svoju energiju. Umesto da budem militantno nastrojena, draže mi je da budem na sceni i na taj način iskazujem ljubavni “militarizam”. Zbog toga se bavim muzikom, ujedno je ona za mene vrsta terapije.

ACE 8378 Wannabe intervju: Nneka

Draže joj je da sačuva dušu i ljubav prema muzici, nego da se proda industriji

Može li muzika da doprinese podizanju svesti o situaciji u Nigereiji?

Naravno. Osam godina se profesionalno bavim muzikom i vidim kako muzika može biti moćnija od politike. Umesto da sedim za kongresnim stolom i sa visokog položaja govorim ljudima šta da rade, radije bih da im nežno priđem i kažem šta mi treba. Muzika tako funkcioniše. Bez obzira koliko zla mi neko nanosi, na zlo uvek odgovaram ljubavlju.

Dosadašnje pesme su Vam društveno angažovane. Razmišljate li šta će se naći na sledećem albumu?

Retko racionalizujem svoju muziku i ne razmišljam mnogo o tome šta sam rekla, ili o čemu još nisam pevala. Ona je više odraz mog trenutnog stanja uma. Na neki način, smatram da muzika ne bi postojala da je svet mirno mesto. Lično me, nažalost, inspirišu melanholija i bol u životu, tako da kada pravim pesmu, kako god ona zvučala u početku, kraj će uvek biti taman.

Česti su remiksi Vaših pesama. Da li ste svesni koliki proboj Vaša muzika ima na klupskoj sceni?

Ne baš. Remiksi i saradnja sa ljudima sa kojima inače ne bih sarađivala, na kraju mi pružaju pristup publici do koje ne bih inače doprela. To se dogodilo i sa pesmom “Heartbeat”. U Engleskoj su Chase & Status uradili njen remiks i na početku nisam bila oduševljena što moram da sarađujem sa njima, da bi mi se na kraju dopalo to što su uradili. Dokle god imam kontrolu nad produkcijom, sve je u redu.

ACE 7952 Wannabe intervju: Nneka

Veruje da se muzikom može promeniti svet

Mislite li da je teško probiti se do publike u moru komercijale?

Jednostavno pravim svoju muziku i ako odem korak dalje to je idealno. Ne želim po svaku cenu da radim nešto što ne volim. Draže mi je da sačuvam dušu i ljubav prema muzici, nego da se prodam industriji. Teško je ako imate velikog izdavača iza sebe, pa mnogo zavisi od ugovora koji imate. Morate biti uporni i jaki. U mom slučaju imala sam tu sreću da sam prvo izdavala za nezavisnu izdavačku kuću, tako da je sva muzika koju sam pravila bila upravo onakva kakva sam ja želela da bude.

DSC 4888 Wannabe intervju: Nneka

Pesme su za nju i njenu publiku terapija

Rođeni ste i odrasli u Nigeriji, karijeru započeli u Nemačkoj. Smatrate li sebe stanovnikom planete?

Od kada putujem mnogo, da. Kada ste stalno na turnejama, ne postoji mesto koje nazivate domom. Zato se trudim da gde god da sam stvorim sebi osećaj doma. To vam otvara um, pomaže da shvatite drugačije kulture i prihvatite različitosti u ljudima. Vremenom shvatite da se svet ne vrti oko vas, što vas čini pokornim.


Nevena Janković – večiti utopista, koji nikako ne može da se pomiri sa ovim svetom. Sa istorije slučajno zalutala međ novinare, od kojih se od malena sklanjala. Sad ne bi menjala mesto ni sa kim.

Comments