Da li nam je stvarnost crno-bela, a budućnost siva? Kakva je muzička perspektiva?

slika 119 Wannabe intervju: S.A.R.S.

Grupa S.A.R.S.

Grupa S.A.R.S. je osnovana 2006. godine u Beogradu, tvorcima grupe smatraju se Aleksandar Luković i Dragan Kovačević poznatiji kao Žabac. Nastali bend jeste mešavina različitih pravaca u muzici, oblikovan u neverovatni i jedinstveni stil, prepoznatljiv mnogima danas. Sadašnju postavu čine: Žare (vokal), Lukac (gitara), Đole (bass), Tihi (bubanj), Bora (klavijature i harmonika), Pera  (trombon i sax) i Sanja (prateći vokal).

Krajem 2007. godine snimaju prvu pesmu pod nazivom “Budjav lebac”, koja ubrzo postaje neverovatan hit širom Srbije i u zemljama bivše Jugoslavije. Uspeh pesme se može posmatrati kao kulturološki fenomen, kako kažu i predstavnici grupe. S obzirom na to da su bili anonimni bend bez ikakve medijske promocije i materijalne podrške. Krajem 2008. godine dobili su ponudu da snime album za PGP RTS. Prvi album je, uz producentsku pomoć Đorđa Miljenovića (Skaj Viklera), završen za nekoliko meseci i objavljen 5. marta 2009. godine. Trenutno je aktuelan album pod nazivom “Perspektiva”, stoga ko vam može reći bolje šta je perspektiva u Srbiji za alternativnu muziku od grupe S.A.R.S. sa istoimenim albumom.

WANNABE MAGAZINE: S obzirom na to da često putujete i gostujete izvan Srbije: Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina, kakvi su vam utisci o stanju u drugim zemljama po pitanju alternativne muzike? Da li vas više slušaju tamo?

ŽARKO KOVAČEVIĆ (frontmen grupe): Što se tiče alternativne muzike, grupa S.A.R.S. se definitivno pokazala kao grupa koja se više sluša izvan Srbije, u Zagrebu, Splitu, Osjeku, iole većim gradovima, punimo prostore većeg kapaciteta do hiljadu ljudi, za razliku od Beograda, u kome to nikada nismo uspeli. Kako mnogi kažu: Niko nije prorok u svom selu, pa to izgleda važi i za nas.

Slušanost u Srbiji? I u Beogradu? Da li imate odane fanove?

Slušanost u Srbiji je odlična, mada što se tiče Beograda malo smo razočarani komšijama koji su umorni od koncerata koje im Beograd pruža, pa su se malo ulenjili, da bi se pojavljivali na drugim koncertima. Iako je bilo nastupa, jedan od onih koje pamtimo jeste zatvaranje bašte KST koji je bio fantastičan, ali solo koncert u Beogradu ne pamtim da je bio kvalitetan. Što se tiče fanova, imamo odane fanove i u Beogradu i u regionu, već počinjemo da zapažamo ljude u drugim gradovima, gde nastupamo više puta, koji redovno dolaze.

Koliko je YouTube uticao na vašu popularnost, koliko nastupi, a koliko medijska pažnja?

Što se tiče medija, YouTube je dosta uticao na našu popularnost, s obzirom na to da nismo bili eksponirani na televiziji. Broj jedan medij, YouTube i Facebook, dok je medijska pažnja bila usmerena na neke sporedne stvari koje se nisu ticale muzike. A nastupi su nam najbolji vid promocije, to smo videli i na terenu.

Stvarnost nam je crnobela, a budućnost siva? Da li zaista tako mislite o budućnosti alternativne muzike?

Mislim da je to trenutno stanje. Kako ide nastavak stiha, biće bolja perspektiva, treba se potruditi da sam sebi stvoriš uslove za nešto bolje, za ono što voliš i da ti ništa neće pasti sa neba. Dakle, samo trud i rad je veoma bitan.

slika 216 Wannabe intervju: S.A.R.S.

“Stvarnost nam je crno-bela, a budućnost siva”

Da li ste imali ambiciju da učestvujete na nekim od festivala? Nekoliko puta ste spominjali da biste se pojavili na Beoviziji kroz šalu, da li ste razmišljali u tom pravcu? Šta bi vam to moglo doneti?

Što se tiče domaćih festivala nisu baš reprezentativni za ocenjivanje kvaliteta muzike, tu dolaze različiti izvođači. Mada razmišljali smo da sa kolegom iz grupe Brkovi napravimo saradnju i da se pojavimo, ali smo shvatili da nema svrhe, ne verujemo da bi nam to donelo nešto dobro.

Koliko ste zadovoljni slušanošću poslednjeg albuma Perspektiva? Da li je bolji odziv kod publike od prethodnog albuma?

Što se tiče “Perspektive”, gledajući reakcije na koncertima, mislim da je prvi album tu u prednosti, jer ima pesama kao što su “Rakija”, “Debeli Lad”, “Herpes”, koje su veoma slušane, stoga bih, između ova dva albuma dao blagu prednost prvom.

Da li ćete snimiti još neki spot, pored spotova za pesme “Bojana” i “Perspektiva”, “Mir u svetu”?

Pored pesme “Mir u svetu”, koja najavljuje treći album, naravno da će se snimiti, mada smo prevashodno fokusirani na rad na novim pesmama, kada budemo skupili sve pesme tada ćemo odlučiti šta ćemo prvo promovisati.

Da li možemo da očekujemo koncert grupe S.A.R.S. u Beogradu?

Imali smo koncert u Kulturnom centru “Božidarac”, dosta smo očekivali od tog koncerta i na kraju smo se razočarali. Malo ćemo se odmoriti od beogradske publike, možda da nas se publika i uželi, pa ćemo videti.

Šta biste poručili mladim muzičarima koji se kao i vi bore da opstanu na sceni, iako jeste teško, da li treba da nastave da se bore i trude i da vas slede kao neku vrstu uzora?

Ne, ne bi trebalo da im mi budemo uzori, jer ni ja nisam imao uzora, već smatram da svako treba da radi ono što voli. Ako je nešto kvalitetno, pronaći će put do publike na ovaj ili onaj način. Treba sačekati svojih pet minuta, samo strpljenje i rad na sebi to je jedino bitno.


Alex Anđelković – Zaljubljenik u umetnost, kad god ima priliku želi da podeli svoje impresije sa drugima, da zaintrigira druge da je makar malo zavole. Umetnost – “Čaroban svet” – njena definicija.

Comments