Predstavljamo vam Tijanu Kolaković i uvodimo vas u svet dizajna i arhitekture. Naša današnja sagovornica će vam otkriti više o svojoj profesiji, uspešnim projektima i planovima.

Nedavno ste završili master studije na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu u Nišu, projektantski smer i diplomirali na katedrama za urbanizam, stambene zgrade i enterijer. Kada ste i kako odlučili da se bavite arhiktekturom?

Još kao jako mala, uz tatu građevinskog inženjera stekla sam svest o pojmu arhitekture. Hemija je odmah proradila  i tada sam znala da ću  biti arhitekta kada porastem. Tokom studija ljubav prema dizajnu i projektovanju je rasla i moja odluka je bila potvrđena i san iz detinjstva ostvaren.

Dizajn enterijera je oduvek bio epicentar vaše sfere interesovanja. Šta je to što ga čini posebnim?

Oblikovanje unutrašnjeg prostora mi je oduvek bio najprivlačniji deo arhitekture. Često sam hvatala sebe da izgled i funkciju objekta menjam  zbog rešenja enterijera. “Fasade su samo izgled zgrade, a enterijer je njen duh” – pročitala sam nekad negde i uvek znala da je to zaista tako.

Svaki enterijer je poseban, jer oslikava individualnost onoga ko ga dizajnira i karakter onoga ko ga koristi. Osoben je i po tome što može da se menja, transformiše, prati trendove.

Kako ste uredili svoj stan?

Soba u roditeljskom domu je usklađena uz ostatak stana, ali se u njoj jasno vide moja interesovanja pre odlaska na fakultet. Detalje koje sam tada izabrala uglavnom ne bih ni danas menjala.

Studentski stan u Nišu više liči na projektni biro, sa dva radna stola, hrpom projekata i tablom za crtanje. Ipak, u svakom ćošku ima topline i tragova da se tu i živi.

Trenutno se bavim uređenjem stana u Beogradu. Pravim svoju oazu za rad i uživanje, koja će biti po mojoj meri i ukusu. Nameštaj još uvek osmišljavam, želim da u potpunosti dam lični pečat prostoru u kome će vladati nežni zemljani tonovi u kombinaciji sa belom i srebrnom bojom.

DSCN0014 Wannabe intervju: Tijana Kolaković

"Tokom studija ljubav prema dizajnu i projektovanju je rasla"

Kakvi su trendovi u uređenju enterijera u poslednjih nekoliko godina?

Jednostavnost će uvek biti elegantan i sofisticiran vanvremenski trend.

Imam utisak da su na neuzdrmanom tronu već godinama mirne boje, u vidu belih, bež i braon nijansi kao asocijacija na udobnost i toplinu.

Uz boje tu su i ravne linije nameštaja i prostora, kao osnovno obeležje aktuelnog minimalizma.

U modu se vratio i stilski nameštaj, u novom, atraktivnom ruhu, presvučen u nove interesantne materijale, predizajniran i prilagođen današnjem stilu života. Ovim trendom se doprinelo senzualnijim rešenjima i ublažavanju ozbiljnih geometrijskih oblika.

Što se tiče materijala i tkanina, pamuk, svila i vuna proverene su teksture i u novim, lepim printovima su savršene u kombinaciji sa staklom i kristalima. Drvo, mermer i kamen su sigurno uvek pravi izbor za svaki javni i stambeni enterijer.

Prateći rešenja enterijera u svetu, mogla bih da zaključim da ponestaje uniformisanosti, kanona i ustaljenih trendova, da se vraća originalnost i smelost, i da je najveći trend apsolutni eklekticizam.

Čiji rad u svetu dizajna posebno cenite i zbog čega?

Vremenom je enterijer postao žrtva prefabrikovanih elemenata i oblika proizvedenih napretkom tehnologije. Moja pažnja je oduvek bila usmerena ka velikim arhitektama koji nisu razdvajali spoljašnju i unutrašnju arhitekturu. Tu bih posebno izdvojila Frenk Lojd Rajta (Frank Lloyd Wright), koji je govorio da je unutrašnji prostor  “stvarnost” objekta. Njegovi enterijeri su sinteza ideja i reflektovanja okoline. Originalnost i neponovljenost su karakteristika svakog projekta.

Zatim Ludvig Mis Van de Roj (Ludwig Mies van der Rohe), koji čak i briše jasnu granicu izmedju enterijera i eksterijera. Odlikuje ga krajnje minimalistički stil sa inovativnim idejama, koje su ostale kao brend posle njega.

Veličanstvenu trojku bih zaokružila sa neprikosnovenim Antonijem Gaudijem (Antoni Gaudi). Njegov bajkovit rad je neverovatan i na polju unutrašnjeg uređenja prostora. Najsitniji detalji su maštovito osmišljeni i sve ostavlja utisak nestvarnog.

Radili ste uređenje stanova, butika , enterijer vinarije, galerije, kao i rešenja hotelskih apartmana u Beogradu. Koji projekat vam je posebno drag?

Svi projekti su mi posebni na svoj način, jer definišu određenu fazu u mom razvoju i sazrevanju kao arhitekte. Svaki priča svoju priču i odgovara zadatoj funkciji.

Možda bih kao najozbiljniji izdvojila rešenje ulaznog i degustacionog dela vinarije. Ovaj projekat je bitno uticao na moj način sagledavanja i shvatanja prostora. Mogu slobodno reći da su mi se ovim rešenjem proširili vidici i znanja. Veći deo korišćene opreme je moj lični dizajn, namenski osmišljen u duhu čitavog kompleksa vinarije.

Nedavno ste radili na uređenju jednog luksuznog stana. Gde ste pronašli inspiraciju?

Kako je reč o porodičnom stanu od 160 m2, inspiracija se logično nametnula. Glamur i sjaj upakovati u harmoničnu atmosferu porodičnog doma.

1 OSNOVA Wannabe intervju: Tijana Kolaković

Dnevni boravak, trpezarija i kuhinja su u datom slučaju fizički razdvojeni na dve strane, ali zbog odsustva pregrada povezani su u jednu celinu. Veliki slobodan prostor otežavao je rešavanje enterijera, ali je i predstavljao još veći izazov

Slika 1 – U ovom delu stana trebalo bi da se pojavi hodnik koji razdvaja funkcionalne oblasti. Umesto njega javila se ideja da prostor bude kompaktan, definisan rešenjem enterijera. Biblioteka se nalazi između moderne dnevne sobe i stilski uređene trpezarije, zato ona kao prelazno rešenje sadrži elemente oba dela. Police su jednostavnih formi, uklopljene uz dnevnu sobu, dok je ram oblih linija u duhu trpezarije.

13 Wannabe intervju: Tijana Kolaković

Sjaj čitave kompozicije ostvaren je materijalima hromom i lakiranim dvetom

Kamin, sofa za čitanje, komoda i ogledalo su nastavak biblioteke. Kamin je pozicioniran na uglu, kako bi bio vidljiv i jednako udaljen iz svih delova stana; on na taj način predstavlja centralni povezujući element. Ovaj prostor je takođe oblikovan sa idejom kontrasta jednostavnog i stilskog.

23 Wannabe intervju: Tijana Kolaković

Tako su sa jedne strane kamin i sofa potpuno pravih linija, a sa druge komoda i ogledalo oblih i uvijenih formi

Dnevna soba, što se arhitektonske obrade tiče, dosta je moderna, čak i minimalistička.

35 Wannabe intervju: Tijana Kolaković

Fotelja i tabure su dizajn poznatog arhitekte, predstavnika moderne arhitekture Ludvig Mis Van de Roja, uz njih je uklopljena jednostavna ugaona garnitura, i kao kontrast luster i stočići umereno zaobljenih oblika

45 Wannabe intervju: Tijana Kolaković

Vitrina je sa kaminom jedinstvena celina, namenskog dizajna za ovaj prostor

U ovom delu osećaj luksuza se ostvaruje izborom materijala za obradu, biranih sa simbolikom kontrasta. Tako je nasuprot zida sa pločastim kamenom travertin uvijenih šara, pored crne i bela koža, sa hromom je iskombinovano drvo.

Prefinjenost i elegancija su najočiglednije realizovani na prostoru trpezarije. Glavni elementi za to su masivni sto i stolice raskošnih oblika. Hrom i koža doprinose da ovaj set izgleda i moderno. Sa jedne strane je zid koji se nastavlja na zid dnevne sobe i svojim oblikom uokviruje ove dve prostorije.

53 Wannabe intervju: Tijana Kolaković

Tu je i nameštaj dizajniran kao sklop nameštaja iz dnevnog boravka i kuhinje

63 Wannabe intervju: Tijana Kolaković

Nasuprot njega je kuhinja, preko šanka otvorena ka trpezariji

7 Wannabe intervju: Tijana Kolaković

Strogo biranim detaljima i prožimanjem istih materijala, svi delovi su dobro povezani i iskombinovani u prijatan a luksuzan ambijent za život

Kakvi su vam planovi za budućost?

Želim da budućnost posvetim arhitekturi i da se ostvarim na  polju projektovanja, izvođenja i dizajna. Spremna sam da vredno radim i uživam u najlepšem pozivu.

Razmišljam i o doktorskim studijama. Svakako bih volela da to bude nastavak u struci, ali me privlači i istorija umetnosti.

Vaša poruka za sve naše čitaoce.

Budite svoji, originalni i jedinstveni, nepokolebljivi u svojim namerama , istrajni u svojim željama i uporni u svom trudu, jer uspeh je tada neminovan i najslađi.


Jovana Katić Dajte joj pero i hartiju i stvoriće vam modernu bajku. Ulepšaće vam dan neobičnim pričama o večnim modnim klasicima. Veruje da se snovi ostvaruju onda kada ih postanemo dostojni.

Comments