U modi se u proteklih nekoliko godina svašta promenilo, a kažu da se moda vraća. Tačno. Mamin smešni sako sa naramenicama sada više nije toliko smešan, a ona kič bluza sa romantičnim ružicama više nije uopšte kič. Međutim, nešto je tu sasvim novo. Na ulicama devojke na 40+ nose čizme koje nazivaju “letnjim”, a na -15 nose sandale. Niđe veze!

Slika18 WTF: Pravda za letnje čizmice

Letnje čizmice – najbolji prijatelj vidljvog gljivičnog oboljenja i naslaga na petama

Toliko je hejta bačeno na te “letnje” čizmice ovog leta, da je svaki novi epitet apsolutno suvišan. Bukvalno od samog pojavljivanja istih u izlozima svake bulevarske radnje, zatim kineskog butika, pa sve do buvljaka, neko ih u prolazu popljuje. Proizvode se u svim bojama i heklane su. Zlobnici kažu da izgledaju kao bakin milje. Ima ih svaka druga devojka, ali nisam sigurna da li ih svaka devojka nosi pod naletom tolikog hejta. Desetine pari ove obuće verovatno skuplja prašinu u starim cipelarima čekajući neko bolje vreme. Ni cena im nije previše naivna, jer koštaju kao jesenja čizma od skaja. Ipak je to samo milje i đon, nema neke velike dizajnerske nauke.

Letnje čizmice zapravo su pravi hit čim se o njima toliko priča. Što reče neka folkerka: “Pričajte i loše o meni, ali samo pričajte”, tako i ova obuća ne silazi sa tapeta; pljuje se po statusima na Facebooku, izaziva poglede kada devojka u njima uđe u gradski prevoz, provocira podsmeh kada se asfalt pod njima topi i od njih se modnim kritičarima diže kosa na glavi. Jedna naša poznata ličnost nedavno je izjavila da bi devojkama koje ih nose “odsekla noge i zatim im dala po 200 dinara koliko čizme koštaju”. Presurovo.

Zašto ljude toliko nerviraju? Okej, stvar su pomodarstva, to smo zaključili. Dobro, nosi ih svaka druga devojka. U redu, totalno je nekonvencionalno nositi čizme preko leta (osim ako niste Pamela Anderson u “Čuvarima plaže” ili ako nemate ogromne sisurde od kojih vam se donji deo tela i ne vidi). Nikome nije jasno kada su ove čizme ušle u modu, ako su ikada i ušle. Samo su se pojavile u izlozima, srpskim devojkama se to očigledno svidelo i opala – horde heklanih tutnjaju Knez Mihailovom ulicom.

Međutim, moja namera nije da ih ovim tekstom dokrajčim, već da opravdam njihovo postojanje. Čim ih devojke toliko nose, mora da postoje izvesni razlozi.

Razlog prvi: letnje čizme, heklana rapsodija ili kako već, savršeno pristaju ženama koje imaju kratke noge. Istina. Zdepaste žene i kratke ženice vole da izgledaju iole izduženije. Čizme po difoltu izdužuju nogu, a kada je leto, nezgodno je znojiti noge u fejk Uggsicama ili jesenjim čizmama. Tu uskače “hekleraj”. Em noge izgledaju pristojne dužine, em kabriolet sistem ne dozvoljava da se upale. Mogu se nositi uz ultrakratak šorts ili mini suknjicu. Ova kombinacija uz baletanke i maloprepomenutu građu izgledala bi nezgrapno. Cena letnjih čizmica je u nivou cene za mesečnu članarinu u teretani. A ko će još da se znoji i gubi vreme u zagušljivim teretanama da bi izvajao noge i telo?! Čizme su 2 u 1.

Razlog drugi: preko leta se dosta šetamo bosi, a naše pete trpe svakakve prljavštine i zadržavaju ih u slojevima. Cena estetskog pedikira je 800 do 1,000 dinara, a medicinskog preko 1,200 dinara. Da bi pete bile glatke, potrebno je ponavljati tretman na 10 dana do dve nedelje. O lakovima da ne pričam! Ako se posećuju vodene površine tipa bazeni, reke i jezera, dva pristojna sloja laka srednje cene mogu da potraju najviše četiri dana. “Letnjikovke” tu uskaču i dokazuju svoju punu funkcionalnost! Niti se neostrugale pete vide, niti je potrebno svaki čas domazivati lak koji je otpao sa ivice srednjeg prsta (na nozi, dabome).

Razlog treći povezan je sa prethodnim razlogom. Sve one štikletine koje se nose po splavovima i klubovima prave našim stopalima jezive čukljeve i žuljeve. Jedne ovakve čizme iole sakrivaju mukotrpne rane koje bismo, u slučaju da nosimo baletanke ili ravne sandalice, morale da prikrivamo hanzaplastima i puderom.

Razlog četvrti: letnje čizmice od devojaka prave domaćice. Živa istina. Kada se jednom operu, a mogu se prati u mašini za veš na nižoj temperaturi, devojka ne može da ih obuje tako zgužvane. Tada će, verovatno po prvi put u životu, morati da se dohvati štirka (za koji je tada saznala da postoji) i pegle. Čizmice moraju da izgledaju čvrsto i čisto. Zato će devojka baciti više graški znoja i postati domaćinka makar na pola sata. Rezultat: nabudžene ispeglane čizmice i noge opet izgledaju čisto i nezdepasto. Sve ovo, naravno, u slučaju da se čizme ne raspadnu u mašini za veš.

Na kraju krajeva, svako nosi ono što mu najviše odgovara, bilo da bude primećen ili sakrije čukljeve.

Prethodni tekst iz serijala “WTF” možete pogledati ovde.


Martina Anđelković pola dana živi stvaran život, a pola provodi na društvenim mrežama. Autorka je i voditeljka fiktivnog kulinarskog show-a, fejk plavuša i deda Pajina unuka.

Comments