Tokom procesa pronalaženja odgovarajuće fizičke aktivnosti sigurno ste razmišljali o pilatesu ili jogi, koji su neki od najpopularnijih i najefikasnijih treninga za žene. Ipak, brojna upustva ili treninzi na internetu ne prave razliku između ove dve aktivnosti i često ih spajaju, iako one u suštini imaju potpuno različite efekte i ciljeve. Otkrijte koja je razlika između ove dve aktivnosti i samim tim odlučite koja više odgovara vama.

Joga – njene vrste i benefiti

Gotovo 5 hiljada godina stara discplina koja potiče iz Indije, nije namenjena samo opuštanju i istezanju ljudskog tela. Joga je zapravo praksa na mentalnom, duhovnom i fizičkom nivou čija je posledica vođenje zdravog, ispunjenog i svesnog života. U zavisnosti od vaših potreba i fizičke spreme, na raspolaganju vam je na desetine različitih vrsta joge, koje se razlikuju kako po svom fizičkom, tako i po svom mentalnom aspektu.

Jedna od najpopularnijih jeste Asana joga, koja podrazumeva zadržavanje u jednoj pozi duži vremenski period. Poznata je po pozama kao što su siršasana – stoj na glavi i padmasana – položaj lotosa. Asana utiče na mišiće, krvotok, držanje, nervni i limfni sistem, usklađujući delovanje celog nervnog sistema stabilizujući psihičko stanje onog koji vežba. Ashtanga je još jedna od vrsta joge koje su postale popularne i na našim područjima koja se fokusira na poseban način disanja koji stvara toplotu i izaziva poboljšanje cirkulacije. Osim kratkoročnih benefita kao što su poboljšan kvalitet sna, veća koncentracija i pravilno držanje, istraživanja su pokazala da praktikovanjem joge smanjujemo količinu kortizola u organizmu i ojačavamo kičmu. Joga takođe povećava svest o našem telu i omogućava da vodimo zdraviji život.

Comments