Postavlja se pitanje: “Zašto bi čitaoci (i oglašivači) posećivali modne blogove kada mogu dobiti ceo doživljaj na društvenim mrežama, tačnije na Instagramu?”.

Postoje osobe koje nemaju naviku da prate modne blogerke i da posećuju modne stranice, ali su nasuprot tome zavisnici od Instagrama, na kom mogu dobiti sve potrebne modne ilustracije, ali i najnoviji sadržaj aktuelnih brendova kao što su: Vogue, Givenchy, Chanel

157 Za razmišljanje: Da li je Instagram pretnja modnim blogovima?

Prateći blogove imate uvid u to koja blogerka je gde otišla, šta kupila i koliko je isto to platila, gde planira da ode na egzotično putovanje itd. A prateći Instagram možete saznati isto to dokumentovano slikama, još i pride zabeležen rutinski odlazak do Saint Laurent radnje, kozmetičarke, frizera, restorana…

Ljudi više vremena provode na društvenim mrežama, među kojima Instagram zauzima jedno od vodećih mesta, pritom veliki broj blogera hrli na Instagram kako bi se promovisali i prikazali svoje kombinacije što većem broju ljudi. Čak blogeri, modni urednici i brendovi kače najave događaja i predstavljaju događaje postavljajući slike na Instagram, svesno znajući da je to odlična reklama.

Pošto čitaoci mogu dobiti potpuni doživljaj modnih blogova preko Instagrama, bez posete sajtova, to je prvo mesto na kom dolazi do gustog saobraćaja i enormne posete.

Zato veliki brendovi vole da kupuju oglašavanje na Instagramu i obezbede sebi sigurnu reklamu.

241 Za razmišljanje: Da li je Instagram pretnja modnim blogovima?

Kada je u pitanju način na koji blogeri dele sadžaj, kod njih to nije veličina koja odgovara svima, a prevedeno to bi značilo da svako ima svoj način rada, a neki blogovi su drastično različiti. Svako ima sebi svojstven način rada i lični stil.

Postoje oni umetnički nadahnuti blogovi, ali i jednostavni i klasični, dok se pojedini izdvajaju kao retro i neobični.

Ukoliko čitaoci traže isključivo lepe modne fotografije, stilsku inspiraciju i šoping listu, sve to mogu pronaći na Instagramu, a za one koji žele autentičan sadržaj i više detalja, oni se vraćaju na sajt.

Nezvanične informacije su da blogerka sa velikim brojem pratilaca na Instagramu može zaraditi više od 5,000 dolara za jedan sponzorisan post. Stoga je za Instagram veoma važno da postigne odgovarajući kvalitet i publici odgovori na sve zahteve.

Postoje blogeri koji imaju veliki broj pratilaca na Instagramu i Facebooku, ali su veoma malo angažovani na blogu i teško je proceniti da li su pratioci stvarni i da li zaista prate njen rad ili su na primer, kupljeni?

Dok se na Instagramu lako mogu promovisati modni brendovi, postoji jedan problem, a to su brojke, cene i prodajna mesta, jer na ovoj mreži ne možete nikako staviti link gde možete kupiti određenu stvar, dok na blogu to možete.

Instagram jeste najbolji način da se namame kupci, ali onda oni sami biraju gde će tu stvar kupiti. Istina je da je marketing osiguran na društvenim mrežama, a sa druge strane, stalni klijenti visoke mode više vole postove na blogovima i matične stranice brendova.

Za kraj, Instagram je dokazao svoju vrednost u pogledu plasmana proizvoda i prepoznatljivosti brenda i potrebno je samo još sposobnost da brend u potpunosti ispriča priču!

Violeta Stojanović

Comments