Da li je stvar u njihovom neodoljivom obliku koji podseća na mini hamburgere ili ne možemo odoleti tim veselim bojama, ali najpre zbog toga što je njihov ukus toliko dobar da kada pomislimo na makaronse, imamo samo jedan komentar – dajte još!

Međutim, retko ko se odlučuje na to da proba da napravi ovu poslasticu kod kuće. Većina ljubitelja ovih slatkiša kada se uželi njihovog ukusa poseti najbolju poslastičarnicu i počasti se.

Ali za one koji istinski vole ove slatkiše i imaju strpljenja, danas otkrivamo recept za osnovnu verziju ovih vazdušastih poslastica.

93301fc98a9df617 basic macarons main2.preview Zasladite dan: Pravi francuski makaronsi

Napomena:

Osnovna verzija makaronsa, zapravo je sjajna osnova za pravljenje različitih kombinacija ukusa i boja. Malo kakaa i crvene boje za hranu, napraviće vaš “red velvet” makaron. Malo ekstrakta ruže i roze gel za bojenje hrane i eto pink kolačića. Dakle, u osnovnu smesu uvek možete dodavati ukuse, mlevene orašaste plodove i ekstrakte, kao i boje kako biste pravili različite vrste.

Sastojci:

2/3 šolje mlevenih badema

1 i po šolja prah šećera

3 belanceta na sobnoj temperaturi

5 kašika šećera u kristalu

1 kašičica ekstrakta vanile

41ecf0b5495844e5 basic macarons pink.preview Zasladite dan: Pravi francuski makaronsi

Priprema:

1. Zagrejte rernu na 150 stepeni i stavite dva pleha na donju policu u rerni. Obeležite papir za pečenje krugovima i pazite da budu razmaknuti.

2. Badem i šećer u prahu možete još jednom fino samleti u blenderu. Posle toga prosejte ovu smesu.

3. Stavite belanca u činiju i izmiksajte ih dok se ne napravi sneg. U to ubacite kristal šećer, kašiku po kašiku, dok i dalje radi mikser, kako bi se sve lepo sjedinilo. Ubacite i ekstrakt od vanile.

4. Dodajte pola smese sa bademom u umućeno belance. Izmešajte pažljivo kako smesa ne bi splasnula. Nakon toga dodajte i drugu polovinu u smesu i umutite tako da masa bude vazdušasta i da se odvaja od zidova činije. Mutite tako što ćete strugati spatulom smesu sa zidova, i ubacivati ka unutra.

5. Sipajte smesu u pištolj ili kesu koja ima rupu na ivici i pomoću nje istisnite jednu po jednu polovinu makaronsa na obeleženom papiru za pečenje.

6. Ostavite malo da odstoje pre nego što ih ubacite u rernu.

7. Kada deluje da se smesa na papiru za pečenje osušila ubacite u pleh u rerni. Pecite petnaestak minuta.

8. Kada se ispeku, ostavite da se ohlade, a onda ih spojite svojim omiljenim filom.

Makaronsi mogu stajati u frižideru i biti vaša popodnevna poslastica i do nedelju dana od dana pripreme.

Lenka Gatić

Comments