Razloge zašto vam dejting posle tridesete teško pada, znate i sami – činjenica da sa tridesetak niste pronašli kompatibilnog partnera i da ga još uvek tražite, nije prijtna. Ali, ne zaboravite svoje prednosti – u tim godinama su manje šanse da ćete se zbližiti sa nekim ko vam ne odgovara.

Bolje znate šta želite

Vaša predstava o partneru koji bi vam odgovarao sigurno je drugačije od one koju ste imali u tinejdžerskom uzrastu, a verovatno je drugačija i od one od pre samo nekoliko godina. Sa sazrevanjem, prioriteti se menjaju i ono što vam je uzbudljivo i privlačno sa 20, gubi draž kad pređete tridesetu, a ono što je pre deset godina bilo zanemarljivo, pa čak i dosadno, dobija snagu i vrednost. Više ne maštate o nekome sa kojim ćete sve deliti (i sve ćete raditi i svuda ići zajedno i više nikada nećete biti sami), a ne očekujete ni stalne dokaze ljubavi i romantiku. Što ste zreliji, to ste realniji i spremniji da sagledate nečije vrline i mane i odlučite da li su prednosti dovoljne da zbog njih prihvatite i ono drugo.

Manje ste stidljivi

Ne zamišljate da treba da čekate da vam neko priđe i preuzimanje inicijative vam više nije ni strano, ni strašno. Čak i ako ste i dalje stidljivi, to vas sigurno manje sputava nego pre deset godina. Shvatate da vreme užasno brzo prolazi i spremniji ste da sa tom prolaznošću sarađujete, umesto da joj se opirete.

Nešto ste naučili na svojim greškama

To uglavnom znači da bolje poznajete sebe i da ste manje kruti i isključivi, a ako vas je nesebičnost i neposrednost koštala nerava i šavova na srcu, možda ste naučili i da budete malo oprezniji i da postavljate granice (ili ste barem shvatili zašto je to važno).

Comments