Dualistički svet u kome živimo, naučio nas je da sve podvajamo i delimo na crno i belo, eventualno pristajući na razne nijanse sivog između. Za ljude je telo vozilo, mašina od krvi i mesa koja je krhka, potrošna i ograničenog roka trajanja, dok je duh nešto što nadilazi telesnost i, kako volimo da verujemo, nadživljava je na neki način. Ne možemo da shvatimo beskonačnost, a teško nam je da prihvatimo prolaznost i zato stvaramo podelom ograničene koncepte raja i pakla, materijalnog i energetskog, telesnog i duhovnog.

Na isti način se odnosimo prema seksualnosti – posmatramo je, prosuđujemo i proživljavamo odvojeno od ljubavi, čak suprotno. Postoji samo seks i postoji ljubav, koja uključuje seks, kao deo odnosa. I postoje tvrdnje da seks u odnosu nikako nije i ne treba da bude najvažniji, da su drugi aspekti odnosa mnogo bitniji – sva kompleksnost veze između muškarca i žene svodi se opet na podelu. Ljubav je uzvišena, ona nas čini skromnima, u stanju smo da stavimo potrebe voljene osobe ispred svojih, ona samo daje i ne traži ništa za uzvrat – čista je i božanska. Seks nas angažuje na primitivan način, spušta nas na nivo životinja, obuzima nas i zaposeda – prljav je i đavolski.

Užasno grešimo, verujući u ove zadrte gluposti, a užasno često verujemo u njih, a da toga uopšte nismo svesni, jer predrasude nosimo zapisane u genima i osnažene vaspitanjem i malograđanskim vrednostima i potrebna je puna svest da bismo ih prevazišli.

View this post on Instagram

Authentic L♡VE by @erinorthcutt

A post shared by Authentic Love Magazine (@authenticlovemag) on

Pre svega, potrebno je da budemo svesni da je sve energija. Materija je energija. Misli su energija. Duh je energija. Ima raznih energija u prirodi, svemiru i čoveku. U ljudskom telu je dominantna seksualna energija – ona je životvorna i transformativna, a to znači da kroz taj kanal dolazimo na svet i da je to takođe energija koja pokreće našu kreativnost i koja se podiže iz seksualnog energetskog centra i prolazeći kroz više čakre, postaje inspiracija, motivacija, stvaranje, duhovnost… Rađanje i stvaranje koriste istu energiju – seksualnu. Ali, seksualnost je kompleksna i njena ekstatička, orgazmička priroda, data je ljudima da bi mogli da se povežu emotivno, psihološki i duhovno, da korz telesnu prisnost i vrhunsko zadovoljstvo stvore organske veze, koje će im omogućiti da iskuse ljubav i sve one njene kvalitete za koje mislimo da su važniji od seksa.

Comments