Kao i kod plakanja, koje ispira hormone stresa, smeh je mehanizam tela i duše da se relaksiramo, promenimo hemiju mozga i zaista deluje terapeutski. Pritom, ne moramo da čekamo spontani nalet smeha, jer nam je nešto smešno, zabavno, ili smo srećni, već se možemo smejati – terapeutski. Evo šta se dešava u organizmu, kada se smejemo.

Opada nivo hormona stresa

Smejanje oslobađa endorfin, hormon sreće, dok istovremeno opada nivo koritzola, hormona stresa. Na osnovu ove jednostavne formule lako je razumeti zašto se ponekad nekontrolisano smeju u neprikladnim situacijama – organizam zahteva hitno kanalisanje stresa i poseže za mehanizmima kojima raspolaže. Eto ideje šta da radite kad ste nervozni, izgubljeni, dezorijentisani i pod pritiskom i kad vam nije ni do čega – smejte se. Naravno, tada vam nije do smeha, ali to je pravi trenutak da primenite nameran, terapeutski smeh.

smeh 2 1 Zašto je smeh najbolji lek

Smeh ojačava trbušne mišiće

Da li ste se nekada smejali toliko dugo i intenzivno da vas je od toga boleo stomak i posle ste se danima pitali da li je moguće da ste dobili upalu mišića od smeha? Da, smeh zateže i kontrahuje trbušne mišiće i ojačava ih. Smeh poboljšava vaše raspoloženje, ali i performanse u teretani – podiže prag bola i možete da vežbate većim intenzitetom.

Osnažuje međuljudske odnose

Ako ste često veseli, volite da se šalite i uspešno zasmejavate sve oko sebe, onda verovatno imate dosta veliki krug ljudi koji voli vaše prisustvo i uglavnom sa svima imate dobre i pozitivne odnose. Ovo se takođe povezuje sa endorfinom, koji stvara osećaj sreće, zadovoljstva i blagostanja, prilikom smejanja.

Comments