Sigurno ste bezbroj puta do sada čuli kako je doručak važan i kako ga ne smete preskakati, ali i pored toga mnogima pređe u naviku jer iz jutra u jutro u svakodnevnoj žurbi ne stižu da sebi pripreme ovaj važan obrok. Često se dešava da onda jedete na poslu tek tri ili četiri sata nakon buđenja i to uglavnom nezdravu i brzu hranu. Ukoliko ujutro odvojite samo nekoliko minuta više moći ćete da napravite lagani doručak koji će vam pružati energiju za ceo dan.

Telu je u svakom momentu potrebno da ima dovolno energije na raspolaganju, kao i svih drugih hranjivih materija. Naravno, ne znači da za doručak treba da se prejedete toliko da ne možete da funkcionišete,  već da unesete dovoljno nutrijenata kako bi vaš organizam pravilno funkcionisao. Preskakanje doručka je najgora stvar koju sebi možete da učinite, jer se na taj način apetit ne suzbija, već pojačava, što rezultira prejedanjem za ručak ili večeru. Prejedanje je loše sa stanovišta organa za varenje koji su pod “vanrednim stanjem” i trude se da svare svu tu hranu. Druga karakteristika prejedanja je da nećete uspeti da zadržite vašu telesnu masu, jer ovako više unosite hrane nego kada doručkujete. A mnogi se odreknu ovog obroka od vitalnog značaja misleći da će se tako osloboditi dodatnih kalorija u toku dana. Zapamtite- to je velika greška!

cedjena Zašto je važno da NE PRESKAČETE doručak?

Takođe, jako je bitno da se doručak jede kada ustanete, a ne nekoliko sati kasnije. Kafa može i da sačeka, čak se i preporučuje da se pije posle obroka jer kada napune stomake neki ljudi dobiju želju da nastave sa spavanjem. Tada je neophodna zdrava kafa, bez dodatka šećera, kako bi se podigla koncentracija.

Comments