Dakle, prvi jutarnji obrok zaista jeste neophodan, a jedina stvar gora od neke jako kalorične i nezdrave namirnice je da ga preskočite u potpunosti. I ono što je takođe važno za efikasno funkcionisanje organizma tokom dana je da  rasporedite dnevnu količinu hrane na 5 obroka. To su tri osnovna: doručak, ručak i večera, uz dva dodatna a to su užine. Naravno, prilagodite kalorijski unos na takav način da ipak ručak sadrži najviše kalorija, doručak i večera nešto manje, a užine otprilike podjednako i naravno manje od svih pomenutih.

Zašto je važno da ne preskačemo doručak?

Musli Zašto je važno da NE PRESKAČETE doručak?

Doručak ubrzava metabolizam

Nivo šećera u krvi odmah po buđenju je nizak, jer ste upravo ustali, a od večere je prošlo dosta vremena, možda 8 do 12 časova. Zato, u roku od 2 sata od buđenja doručkujte nešto. Kada jedete manje a češće, kalorije se brže sagorevaju, jer je metabolizam brži. Tako navikavate telo da ne skladišti masno tkivo, jer će uvek imati hrane na raspolaganju.

Kroasan Zašto je važno da NE PRESKAČETE doručak?

Pospešuje memoriju

Više od jedne studije urađene na odraslim i mladim ljudima su otkrile da oni koji ne doručkuju slabije urade testove kratkoročne memorije, u poređenju sa onima koji su već pojeli prvi obrok. A ukoliko mislite da vam je kafa dovoljna za jutarnju energiju i radnu sposobnost, varate se. Jedno istraživanje je koristilo grupu u kojoj su samo popili kafu nakon buđenja i njihovi rezultati su bili jako slabi. Zato vam je ujutro neophodna hrana.

Comments