Zbog oligoelemenata i fitoestrogena, preporučuje se ženama u menopauzi – predstavlja odličnu alternativu estrogenskoj terapiji, a deluje i preventivno na pojavu osteoporoze.

Preventivno i kao sredstvo dodatne podrške u lečenju kancera dojke, laneno seme se preporučuje zbog lignina koji ima antioksidantno i antikancerogeno dejstvo.

Laneno seme je dobro u prevenciji tumora prostate i debelog creva, čira na želucu i gastritisa – zbog visokog sadržaja sluzi, lekovito deluje na sve aspekte probavnog sistema. Ono vezuje toksine – soli teških metala iz creva i tako ih izbacuje iz organizma, pa ima važnu ulogu u detoksikaciji.

Regenerativno svojstvo lanenog semena pokazuje svoja svojstva na koži, pa je preporučljivo kod ekcema, psorijaze, akni, ali i kod opekotina.

laneno seme 2 Zašto je zdravo laneno seme i kako ga koristiti?

Konzumiranje lanenog semena, ima i pozitivne uticaje na mentalna stanja, smanjuje rizik od pojave depresije i pomaže pamćenju i učenju.

Zbog velike količine biljnih vlakana, dobar je dodatak svakoj redukcijonoj ishrani, odnosno, pruža podršku dijeti i mršavljenju.

Laneno seme može se upotrebljavati celo, mleveno, kao čaj ili u obliku hladno ceđenog ulja. Evo nekih načina pripreme lanenog semena u različite svrhe:

Za bolju probavu (opstipacija, hemoroidi) potrebno je preliti dve kašike lanenog semena šoljom vruće vode, promešati, poklopiti i ostaviti sat vremena da odstoji. Za to vreme, laneno seme ispušta sluz i meša se sa vodom, pa ćete dobiti gust hladan čaj, koji nije neprijatno popiti. Ovu tečnost treba presuti u šolju i popiti ujutru, na prazan stomak.

Comments