U prevenciji srčanih oboljenja i infarkta, koristi se mleveno laneno seme – dve supene kašike samlevenih semenki treba popiti sa puno vode. Umesto mlevenih semenki, može se uzeti supena kašika lanenog ulja.

U prevenciji i lečenju osteoporoze, treba koristiti mešavinu meda, semenki lana, semenki suncokreta, bundeve i oraha. Potrebno je pomešati jednake količine (po 1 supenu kašiku) samlevenih semenki i oraha sa 500 g meda i uzimati po jednu kašiku svakog jutra.

Kod suvog kašlja, recept je sledeći:  pomešajte jednake količine lanenog semena i crnog sleza. Od te mešavine uzmite 2 supene kašike i prelijte sa 2 decilitra ključale vode. Ostavite da odstoji i zatim procedite. Ovako dobijeni čaj, pije se u malim količinama tokom celog dana.

U tretmanu kožnih bolesti koristite ulje lana i ulje susama pomešano u jednakoj razmeri, kojoj ćete dodati 10 kapi ulja ruzmarina. Ova je mešavina za mazanje problematičnih delova kože (ekcem, psorijaza), a veoma je efikasna u lečenju seboreje – u ovu svrhu, ulje treba blago utrljati u kožu glave. Ovako napravljena mešavina ulja, može se koristiti kao regenerativno pakovanje za isušene krajeve kose, a odlično je i za negu suve i osetljive kože.

laneno seme 1 Zašto je zdravo laneno seme i kako ga koristiti?

Zapratite svoj omiljeni magazin na YoutubeuInstagramuFacebookuTwitteru i pridružite nam se na Viber Public Chatu.

Izvor fotografija: www.bbcgoodfood.com

Brankica Milošević

Comments