U besu i ljutnji izgovorimo mnoge stvari zbog kojih nam je posle krivo, povredimo partnera i ne možemo da povučemo ono što smo rekli, jer tada, kad smo se svađali, želeli smo da ga povredimo. Psiholozi su ustanovili da je najdestruktivnije pretiti partneru raskidom (razvodom) u svađi, jer ova informacija (koja ne može da se povuče) ostaje kao crv u jabuci, da nagriza odnos, postajući realna opcija, o kojoj partner počne da razmišlja, čak i ako ne želi da prekine.

Pretnja raskidom je oblik manipulacije

Kad si ljuta na partnera i pretiš mu da ćete raskinuti (ili se razvesti) to verovatno činiš u želji da potegneš najjači argument, da ga uplašiš i nateraš da se povuče, da razmisli o svojim postupcima, da se pokaje i izvini, da promeni ponašanje, da te ne bi izgubio. Možda ćeš i uspeti u tome, trenutno. Ali problem zbog koga ste se sukobili neće nestati, samo će biti potisnut i isplivaće ponovo na površinu, pre ili kasnije.

To je ucena

Ako partneru zapretiš da će ostati bez tebe, ti ga zapravo ucenjuješ – svoj ostanak uslovljavaš njegovim “dobrim vladanjem”, a to vređa i ljuti. On će se osećati kao da ga osoba koja treba da ga voli i kojoj treba da veruje, ucenjuje i “priteruje uza zid” umesto da mu pokaže razumevanje i spremnost za rešavanje sukoba, da mu pokaže način da se iskupi ili da shvati zašto je izazvao toliko ljutnje i ogorčenosti. Takođe može da uzrokuje pojavu konstantnog stresa i anksioznosti kod partnera, koji više ne oseća da je odnos sa vama utočište i bezbedno mesto, koje pruža sigurnost i stabilnost.

Comments