On počinje da razmišlja o raskidu

Kad se jednom raskid (razvod) pojavi kao opcija, partner neminovno počne da razmišlja o tome kako bi to bilo, da zamišlja život bez obaveza koje veza nameće i bez tebe, da mu “popuješ” i da ga stresiraš. Pošto o tome razmišlja pod nabojem, jer je i sam uplašen, destabilizovan i ljut, ove misli imaju veliku energiju i počinju da predstavljaju njegov ventil, svaki put kad se u odnosu ne oseća dobro. I svaki put mu to sve više izgleda kao rešenje, a sve manje kao pretnja.

Odnos u kome se preti raskidom nije zdrav

I ne može da bude ni stabilan, podržavajući, bezbedan – ne možete stvarno da računate jedno na drugo, kad oboje razmišljate o tome da je možda bolje da prekinete. Negovanje odnosa (veze, braka) zahtevan je posao i ne možete da odustajete ili pretite odustajanjem kad postane teško i neprijatno. Potrebno je da naučite kako da se nosite sa takvim situacijama, da naučite da se konstruktivno raspravljate, da sukobe koristite da bolje shvatite jedno drugo, da prevazilazite probleme kompromisima i ustupcima, svesno i voljno. Stvari se neće spontano odvijati u najboljem pravcu – na taj način će se jedino odvijati ka završetku, jer problemi i konflikti u odnosu dvoje ljudi uvek postoje i nikada ne mogu svi da se reše i stalno iskušavaju vašu posvećenost i sposobnost da sa njima izlazite na kraj.

Zato, ako očekuješ da će problemi nestati sami od sebe – to se neće desiti, a ako očekuješ da tvoje pretnje zastraše partnera i da se “opameti” u strahu da te ne izgubi, ni to se neće desiti. Samo ćeš napraviti više mesta nerazumevanju, ogorčenju i nezadovoljstvu.

Izvor fotografija: instagram.com/authenticlovemag

Brankica Milošević

Comments