Le Tour de France svake godine pomno prati hiljade ljudi, još toliko se nakratko preseli u Francusku kako bi podržavalo svoje miljenike. Tradicija duga 110 godina dobar je pokazatelj da značaj ove trke prevazilazi običan sportski događaj. Ipak, tradicija ponekad ima i svoje loše strane. S obzirom na godinu, stanje u društvu i položaj koji je žena imala u tom periodu, u prvoj trci žene su bile skoro u potpunosti izostavljene. A tradicija se mora poštovati. Ili ipak ne?

Prvi put ove godine, 27. jula 2014, biciklistkinje će dobiti priliku da učestvuju u Le Tour de France. La Course je zamišljena kao jednodnevna trka u okviru Le Tour de France, u kojoj će se biciklistkinje nadmetati nekoliko sati pre nego što muški takmičari prođu kroz cilj do koga im je bilo neophodno tri nedelje vožnje.

Poslednjih nekoliko godina biciklistkinje su isticale slabu finansijsku podršku i nedostatak promocije žena u ovom sportu. Uz ovogodišnju organizaciju La Course, točak bi mogao da se okrene u njihovu stranu.

giada borgato Žene učestvuju u Le Tour de France?

Počinje nova era za ženski biciklizam

Holanđanka Marijan Vos, olimpijska šampionka na drumskoj trci u Londonu, ali i višestruka svetska prvakinja, prošle godine je potpisala peticiju koja je sadžala zahtev da se paralelno sa Tour de France organizuje trka za žene. Iako bi sa održavanjem La Course ovaj cilj bio samo delimično ostvaren, Marijan je izjavila da je oduševljena i da bi to mogao da bude početak nove ere za ženski biciklizam.

Izvor fotografija: totalprosports.com


Vesna Marić

Comments