Nevinost je odavno prevaziđena, jer više nije uslov za brak, niti je brak uslov da žena uđe u neke društvene krugove, obezbedi sebi egzistenciju i odgajanje potomstva. Sloboda koja se propagira u muško-ženskim odnosima, prilična je zamka – žene ipak ne žele samo usputan provod, zabavu i seks, one žele mnogo više od toga, žele kompletan odnos, zajedništvo, poštovanje, ljubav, romantiku, partnerstvo i prijateljstvo. Ponekad ispada da su te želje nerealne, da muškarci nisu spremni toliko da daju i izgleda da je potrebno da savremene devojke mnogo više vode računa o sebi danas i da je mnogo lakše pogrešiti, povrediti se i steći iskustvo ostavljanja, izdaje i gubitka, nego sreće, sklada i nežnosti.

“Volim te, ali sebe volim više”

Ovo bi trebalo da bude mantra svake savremene devojke i žene, a ona, kao i mnoge savremene ženske guru-izreke dolazi iz serije “Seks i grad” kroz usta Samante Džouns. Poruka je jasna – ne zaboravi da sebe stavljaš na prvo mesto, da sebe voliš i poštuješ i da imaš jasne granice, jer ako se tako odnosiš prema sebi, mnogo su veće šanse da će te i muškarci tako tretirati – kao nekog o kome treba da vode računa, da se ponašaju pristojno i da iskazuju poštovanje. Kako da budeš dosledna u tome?

Kondomi u tašni

Ok, možda se ništa neće desiti ni noćas, ni sutra, ni sledeće nedelje, ni ko zna koliko dugo. Ali ako se pojavi prilika koju ne želiš da propustiš, ili u jednom trenutku zaključiš da si dovoljno čekala i suzdržavala se i da smeš sebi da dopustiš malo divljanja, ne treba da rizikuješ zbog toga više nego što moraš. A rizikuješ da će seks biti bezveze i da će ti sva tri minuta biti mučna, kao što rizikuješ i da se zaljubiš u najgoreg mogućeg tipa, samo zato što je neviđeno talentovan ljubavnik. Ne treba ti rizik od polno prenosivih bolesti i trudnoće, a takođe ne želiš da rizikuješ propuštanje prilike, ako on nema kondome (ako se sa nekim budeš kladila da ih neće imati, najveće su šanse da dobiješ opkladu!).

Comments