Problemi u komunikaciji

Poznato nam je da je komunikacija ključna za zdrav odnos, a kad nismo u stanju da komuniciramo, povlačimo se u sebe i ne dozvoljavmo partneru da dopre do nas, ili mi ne uspevamo da dopremo do njega (bilo da uopšte ne uspevamo da vodimo razgovor, ili se svaki pokušaj pretvara u svađu) počinjemo da živimo paralelnim životima i da se udaljavamo i osećamo usamljeno u vezi. Terapija može pomoći da se par ponovo zbliži, odnosno, da nauči tehnike komunikacije i da postigne veću i dublju bliskost, a to je lakše postići u sigurnom okruženju i uz uputstva osobe koja objektivno posmatra situaciju.

Stalno se ponavljaju isti problemi

Još jedan znak da ste zaglavljeni u odnosu i da sami ne uspevate da izađete na kraj sa problemima, jeste kada stalno iskrsavaju isti problemi – uvek se posvađate oko iste stvari, ili se ponavlja ponašanje partnera koje vas povređuje i zbog koga se osećate nemoćno i nesrećno. Prosto niste u stanju da vidite problem iz neke druge perspektive, niti ga rešavate, niti prihvatate postojeće stanje i vrtite se u krug zbunjeni i povređeni. Potražite stručnu pomoć, jer je potrebno da vam neko ponudi drugačiju perspektivu i pomogne vam da pronađete način da izađete na kraj sa problemima koji se stalno ponavljaju.

Uopšte se ne svađate

I ovo je nezdrava situacija, a ne znak stabilnog odnosa. Parovi koji se ne svađaju zapravo izbegavaju konflikt, neguju ljubazno ponašanje, a zapravo su distancirani i potiskuju probleme, umesto da ih rešavaju, ili da makar sebi olakšavaju iznošenjem osećanja i mišljenja na otvoreno. Parovi koji se ne svađaju žive u lažnom odnosu, koji pre ili kasnije rezultira velikom izdajom i povređivanjem.

Comments