To je ono što viđamo u filmovima, a predstavljeno je na stereotipan način – njih dvoje se kod terepeuta posvađaju najstrašnije i on ode, jer je od početka smatrao da je to glupo i uvređen je što njegova bolja polovina smatra da neka treća osoba treba da se umeša u njihov odnos, kako bi im pomogla da se bolje razumeju. Sterotip je uglavnom još siroviji – većina parova nikad i ne dospe do terapeuta, jer za tvoju jaču polovinu to ne dolazi u obzir. To je znak poraza, izraz slabosti, nesposobnosti da se vodi računa o svojim stvarima i verovatnu mu je lakše da živi u napetom i toksičnom odnosu (ili da ga raskine) nego da prizna da je možda mudro potražiti pomoć neutralne i stručne osobe i da dođe u situaciju da se otvara pred nekim trećim i razgolićuje pred svojom partnerkom, na način na koji to verovatno nikad nije učinio. A to poslednje je verovatno najbolji razlog za terapiju – potreba da se jedno drugom otkrijete i razotkrijete onako kako nikada niste, uz pomoć treće osobe koja će vam pomoći da shvatite i prihvatite nepoznate (i neželjene) emocije. Ovo su znaci da bi vam terapija mogla pomoći (i da je krajnje vreme da se opredelite za pomoć).

Velika izdaja

Prevara je najčešći oblik velike izdaje u odnosu (fizička ili emotivna), a tu su i finansijske prevare (kad jedan partner potroši zajednički budžet), a i svi drugi oblici izdaje koje jedan od partnera doživljava tragično. Zajednička terapija pomogla je mnogim parovima da shvate međusobna osećanja, da nauče da razgovaraju o bolnim temama i da nastave dalje, tamo gde mnogi drugi parovi nisu uspeli da komuniciraju, razumeju i oproste i razišli su se, a da nikada nisu izašli na kraj sa teškim emotivnim povredama.

Više negativnog nego pozitivnog u vezi

Kada se nezadovoljstvo nagomila do te mere da više ne znate zašto ste zajedno i šta je ono dobro i vredno u odnosu, jer je sve pozitivno prosto zatrpano negativnošću, kada neprestano kritikujete jedno drugo i ne vidite ništa dobro u partneru, fokus vam se potpuno pomera i bez pomoći verovatno nećete biti u stanju da ponovo postanete svesni dobrih stvari i da držite pažnju na njima. To znači da se stalno svađate, kritikujete partnera, cinični ste, pasivno agresivni i spremni da “skočite” i okrivite partnera za svaku sitnicu – fitilj se skratio i skloni ste eksploziji, ili potpunom distanciranju. Dobre stvari smo i inače skloni da podrazumevamo i one nemaju istu težinu kao negativne – ono dobro je lako poput pera, o ono loše teško poput olova i postizanje balansa je osetljiv i kompleksan posao u kome savetovanje sa stručnjakom može mnogo da pomogne.

Comments