Idete napred “na mišiće” 

Snaga “mišića” (istrenirane volje, tvrdoglavosti, inata, besa, ambicije), može vas dovesti dosta daleko, ali u jednom trenutku postanete toliko umorni, da vam se sva snaga istopi i više ne možete “ni kašiku da podignete”. Kako da uopšte zamislite da idete dalje? Kad pomislite na budućnost , iz perspektive iscrpljenosti osećate se potpuno beznadežno – nema šanse da išta postignete ovako ispražnjeni. Zato, ne gledajte u budućnost, već se usredsredite na sadašnjost. Ponekad, vašu snagu prevazilazi čak i dnevna lista obaveza. Ponekad morate prosto biti u trenutku, kao da sledeći uopšte ne postoji. Ponekad započnete dan, bez ikakve ideje kako ćete ga završiti, a kad se na kraju nađete u krevetu, osećate da biste mogli da prespavate ostatak života. Živite svoj život minut po minut, ne mislite na raspored, na planove i rokove. Pustite mentalne mišiće da se odmaraju i regenerišu, vegetirajte kao biljka – iako se taj pojam koristi u najgorem značenju, to je prava preporuka. Biljka ne čini ništa, samo upija svetlost i vodu, bez ikakvog plana da sutra radi to isto. 

Plašite se da će vas nešto gurnuti preko ruba 

To je realan strah – okidači postoje, a kada ste emotivno iscrpljeni, neka sitnica vas može odgurati preko ruba razuma. Ali, ta sitnica nije ni potrebna, dovoljan je strah da ne poludite. I tako, krug je zatvoren. Plašite se da ne odlepite i polako odlepljujete. I još više se plašite. Ali realno, nemate čega da se bojite. Sve najgore se već odigrava, već ste u paklu. Zašto se nalazite tu? Kako ste tu dospeli? Korak po korak, verovatno. Pa lepo, sada se udaljite, korak po korak – od tog mesta na kome pucate i raspadate se. Iskoračite iz drame i iluzije, stanite i posmatrajte. 

Ekstremno izražavate osećanja, ili ih potpuno blokirate 

Smenjuju se momenti kada se rastapate u suzama i uopšte ne možete da kontrolišete to koliko ste potreseni, sa onima u kojima se osećate kao zombi – sve radite automatski i ne osećate ništa. Da biste funkcionisali, potrebno je da uravnotežite ove dve krajnosti. To znači da prepoznate kako se osećate i da razumete šta je realno, a šta nije. To znači pronalaženje načina da adekvatno izražavate svoja osećanja – a ovde se savetuje vođenje dnevnika, kao najdelotvorniji način. 

Zapravo ste spremni za promenu

Iako se opirete promenama (svesno i nesvesno), spremni ste, jer vam je duboko jasno da ovako ne možete dalje – tu poruku ste odlično razumeli i primili k srcu. Znate da vam nije dobro, plašite se da vam može biti još gore i u pravu ste. Na korak ste od spremnosti da uradite bilo šta, što vam može pomoći, a to “bilo šta” obično znači da morate odbaciti svoja uverenja, preispitati vrednosti, promeniti prioritete, proširiti perspektivu. Što povlači promenu nivoa vibracija, što rezultira čišćenjem ukupnog emotivnog taloga. U svakodnevici, to znači da ćete se udaljiti od nekih ljudi, da ćete neke veze prekinuti, a u nekima postaviti granice, da ćete upoznati neke nove ljude koji donose svežu i poletnu energiju i koji vas ohrabruju. Možda ćete promeniti posao, ishranu, dnevnu rutinu, frizuru, oblačenje – a verovatno sve to zajedno. I posle nekog vremena, ljudi će početi da vam govore da ste se promenili – neki sa prekorom, a neki oduševljeno. I vi ćete tačno znati zašto se jedni osećaju izdano – jer ste vi uspeli u nečemu što se oni ne usuđuju ni da pokušaju, a drugi su oduševljeni – jer su prepoznali u vama ono sa čime se suočavaju u sebi i jer su i sami na putu transformacije, ili su već napravili pozitivne promene.

Naslovna fotografija: instagram.com/parisianamour

Brankica Milošević 

 

Comments