Dešava se da niste sigurni da li ste sa pravom osobom, ne zato što nešto imate da joj prebacite, ili vam nešto bitno nedostaje u odnosu – samo, osećate se dobro, ali ne onako kako ste zamišljali. Udarne vesti za vas – ljubav nije ono što ste zamišljali. Čak ni ono što ste do sada iskusili, najverovatnije. Prava stvar, prava osoba, pravi odnos, često se razlikuju od vaših zamisli – uopšte se ne osećate kao na sedmom nebu, u svom partneru ne vidite princa-spasioca, nema posebnih romantičnih momenata i ne osećate se kao da ćete umreti od ljubavi… Sve su to ideje o ljubavi koje ste pokupili iz priča i filmova, a tiču se likova, a ne stvarnih ljudi.

Svi patimo od nerealnih očekivanja i zato je ponekad teško prepoznati pravu stvar – deluje nam prizemno, praktično, pripada realnosti, a ne paperjastim oblacima i zalascima sunca. Očekujemo da ljubav sama cveta i raste, nošena romantikom i strašću i ne sviđa nam se ideja da se odnos gradi, upornošću, strpljivošću, razumevanjem, ulaganjem energije, vremena, pažnje. Ne sviđa nam se pomisao da je ljubav posao, koji treba da radimo – stalno. To uopšte nije romantično, a posao nije zabavan. Ali, ako ste spremni za svakodnevni život na Zemlji, i osoba sa kojom ste deluje kao odličan saradnik u tome, možda treba da ispitate koliko ste spremni da uložite, da biste videli šta ljubav zaista jeste.

Evo glavnih pokazatelja da ste sa pravom osobom, sa kojom možete izgraditi stabilan i zdrav odnos:

Smireni ste

Osećanje mira je nešto za čim je vaša duša žudela, i ona se kupa i isceljuje u smirenosti. Ali, očekivanja donose sumnju – možda ste tako smireni, zato što je varnica među vama slaba, možda uopšte nema romantike, a vi verujete da je to osećanje najbitnije u odnosu. Možda volite osećaj zaljubljenosti, pa nikada niste ni odmakli dalje od njega i uvek tražite taj intenzitet, i sad, kad se osećate mirno i smireno, čini vam se da nešto nije u redu. I nije – stvarnost vam pokazuje da su vaša očekivanja nerealna i upozorava vas da možete upropastiti nešto istinito i vredno, ako se ne osvestite.

Prepoznajete obrasce odnosa

Kad dođete dotle da ste u stanju da prepoznate obrazac koji se često pojavljuje, na mestu se sa kog možete taj obrazac da pustite i prevaziđete – da ne upropastite nešto vredno i istinito, zarad svojih iluzija i ego-tripova. Prepoznati obrazac poziva vas da ga razrešite i da ga se oslobodite, zarad lične evolucije, koliko i zarad stabilnosti odnosa.

Comments