Ne biste želeli ni da vam bude kolega 

Kad pomislite da biste mogli da radite sa svojim partnerom i da ga svakog dana viđate na poslu, da neprekidno budete upućeni jedno na drugo, pripadne vam muka i poželite da pobegnete što dalje. Sreća te vam nije kolega i nema šanse ni da bude, možda će vam veza i potrajati, ako ne morate toliko intenzivno da sarađujete na toliko životnih aspekata. Pa, to znači da vas ta osoba zamara i da samo jedan deo sebe delite sa njom – ostalo zadržavate za sebe i za deljenje sa ljudima koji su vam prijatni i sa kojima ste opušteni. 

Postoje ogromne razlike u vrednostima, prioritetima, planovima 

Prosto, vi ne vidite sebe sa tom osobom za pet godina. Jer, vi možda imate jednu zamisao o svom životu, imate ciljeve koje ste postavili i planove da ih ostvarite, a ta osoba ima neke sasvim drugačije ciljeve, ili ih uopšte nema i sva je besciljna. Ne verujte da će ljubav pobediti te razlike – ne zato što ne može, već zato što to suštinski nije ljubav, jer vas toliko bitnih momenata razdvaja, umesto da vas spaja. Kompatibilnost je nešto više od slaganja, to je postojanje dovoljno sličnosti, koje će vam potrajati celog života i koje će vas spajati i pomagati vam da održite odnos. 

Primate pomešane signale – ili ne primate one jasne 

Možda vam je jasno rečeno da nemate šta da očekujete na duže staze i da druga osoba želi drugačiji život, ali to vas je još više podstaklo da se borite da dokažete kako snaga ljubavi menja stvari. To vi dokazujete sebi svoju moć, a i tvrdoglavi ste, jer vam neće uspeti. Ili primate pomešane signale, a ako ste zbunjeni oko toga da li neko želi da bude sa vama, onda je odgovor sigurno negativan – samo vam se ne sviđa da ga čujete. Zapravo, pomešani signali su isto što i jasan signal da neko ne želi da se vezuje i obavezuje i da vaša borbenost i tvrdoglavo verovanje u osećanja koja su samo strast i zanos, a ne i prava ljubav, nema osnova. 

Bojite se onoga što sledi 

Često se držimo ljudi koji nisu pravi za nas, jer se plašimo onoga što dolazi sledeće – ili bi moglo da dođe, kad bismo ga pustili. Drugi nam služe kao sidra, zbog njih verujemo da imamo plan, a ne shvatamo da druga osobe ne može biti naš životni partner, iako je trenutni spasilac. Ne možete stalno živeti u ulozi dame u nevolji i angažovati nekog da vas stalno spasava. Možete, naravno, ali to je igra uma koji izmišlja osećanja da bi se „vozio“ na njihovoj hemiji. To nije ljubav. 

Naslovna fotografija: instagram.com/loveandwildhearts

Brankica Milošević 

Comments