Ako ne možete da nalakirate nokte ili da se sredite za izlazak, bez da to podelite sa svojim prijateljima na društvenim mrežama, vreme je da se izolujete od telefona i kompjutera. Život ne sme da vam se svede na njegovo iznošenje na Fejsbuku i Tviteru. Što više vremena provedete u “postovanju” to ćete manje vremena iskoristiti da zapravo živite.

Ukoliko znate više o ljudima koje poznajete od onoga što su vam oni sami rekli o sebi, zato što opsesivno pratite najnovije objave na Fejsbuku, ili čak ulazite na tuđe profile, rizikujete da se u situacijama neposredne komunikacije uživo nađete u nezgodnoj situaciji. Možda bi bilo bolje da vreme koje provodite u praćenju ljudi, provedete u druženju sa ljudima.

zavisnost od društvenih mreža 3 Znaci da vam je potreban odmor od društvenih mreža

Ukoliko počinjete da zavidite ljudima, gledajući njihove objave o putovanjima, veridbama ili jednostavno bogatom društvenom životu, pravo je vreme da napustite virtuelni svet i okupirate se sopstvenim životom.

Ako postajete anksiozni kada vam je telefon u drugom kraju sobe, na punjaču ili na popravci, jasno je da ste postali ovisnik o virtuelnim komunikacijama i stalnim “apdejtovima” sa društvenih mreža.

Ukoliko imate ove simptome, ili čak samo jedan od njih, jasno je da su društvene mreže ovladale vašim životom ili nekim njegovim značajnim aspektima. Ovo ipak nije razlog za očajanje – sa samo malo truda, možete lako uspostaviti zdravije navike u životu. Ograničite sebi vreme koje tokom dana provodite na društvenim mrežama, a ukoliko niste samodisciplinovana osoba, pokušajte da nedelju dana u potpunosti preskočite provođenje vremena na Fejsbuku, Instagramu, Tviteru i sličnim sajtovima, i videćete koliko ćete više vremena imati za sebe.

Jasna Stanić

Comments