Poricanje. Čak i kada uspete da istaknete činjenicu da se osećate emotivno zlostavljeno, partner ovo uopšte ne prihvata i poriče da se išta od toga dogodilo. Umesto toga, takvi ljudi ubeđuju sami sebe i pokušavaju da ubede i vas da sve što rade – rade da bi vam pomogli da postanete bolja osoba od one koja ste sada.

Ako niste sigurni da li je ono kroz šta prolazite emotivno zlostavljanje, samo pogledajte kako bi stvari izgledale iz tuđe perspektive. Ili se zapitajte kako biste se osećali da vidite da neko tako tretira vašeg brata/sestru/prijatelja… Ili, kako biste se osećali da vaše dete jednog dana živi ovako kako vi živite. Da li biste im rekli da ostanu u toj vezi ili pobegnu glavom bez obzira?

seksualno zlostavljanje Znaci emotivnog zlostavljanja koje ste možda prevideli (2. deo)

Ako primetite ove znake u sopstvenom životu, samo se setite da snaga da sve prevaziđete leži u vama samima. Samo je potrebno da verujete u sebe i da zauzmete čvrst stav. Znamo da se ovo sada čini kao najteža stvar na svetu, ali onog trenutka kada preduzmete prvi korak osetićete kako vam se sva snaga sveta vraća. A ukoliko niste sposobni sami sve da prevaziđete, potražite pomoć. I znajte – strpljenje i ljubav neće promeniti tog partnera koji vas emotivno zlostavlja. Samo čvrst i samosvesan odgovor hoće!


Maja Luković je zaljubljena u lepu reč, teži srećnim i jedinstvenim trenucima. Beskrajno pozitivna i uporna.

Comments