Kada ste emotivno uključeni, zaljubljeni, nije teško pomešati – vidite ono što želite, a želite ljubav i brižnost. Čak i ako vam osećaj govori da nešto tu nije u redu, vi ćete ga zanemariti, da vam ne kvari uživanje. To je prosto nešto što do sada niste iskusili, zašto bi bilo sumnjivo, samo zato što je novo? Tako govorite sebi, da biste utišali sopstvenu sumnju, ona koja dolazi iz stomaka, iz osećaja koji reaguje na crvene zastavice upozorenja, iako vi ne želite da ih vidite. Dakle, ovo nisu znaci ljubavi i brižnosti, već opake manipulacije i neće se završiti dobro.

Stalno šalje poruke i zove

Ovo deluje laskavo na početku veze – on želi da vas upozna, da budete povezani i dok niste zajedno, nedostajete mu. Ali, u trenutku kad ne možete da se javite ili odmah odgovorite, jer ste zauzeti nečim drugim, stvari počinju realnije da izgledaju. Najpre se zapitate zar on nema drugog posla, kad može stalno da šalje poruke i zove i zar ne zna da vi imate posla? Ubrzo nakon što uočite problem, on će postati izvor sukoba – partner će se ljutiti što se ne javljate i ne odgovarate odmah, zaparvo, zahtevaće da se odmah javite i odgovorite. Ne, on ne shvata da vi imate toliko posla da u nekom trenutku ne možete da se javite ili odgovorite na poruku, ali vidi da niste tako strastveni kao on i da vam nije stalo. Počinjete da osećate krivicu i pokušavate da se prilagodite. A takođe počinjete da se pribojavate tih poziva i poruka (umesto da im se radujete), jer ćete pokušati da prekinete šta god radite, samo da biste odgovorili, čak i ako zbog toga budete imali problema (na poslu).

Stalno vas pita gde ste i hoće da zna šta radite, detaljno

U početku to takođe izgleda sasvim simpatično, kao strastveno interesovanje zaljubljene osobe. Sve dok ne postane opterećujuće, uporedo sa stalnim pozivima i porukama. Jer, on se ne zadovoljava odgovorom „u gužvi sam, čujemo se kasnije“ nego hoće da zna u kakvoj ste to gužvi i zbog čega tačno ne možete baš sad da razgovarate. U početku ćete pokušati da se pozovete na zdrav razum i logiku (ne možete da se javite, niti da odgovorite na poruku kad ste na sastanku, kad nešto obračunavate, kad ste na terenu – u nekim situacijama morate da isključite telefon), ali ubrzo postajete frustrirani, jer on ne prihvata vaša objašnjenja.

On prosto želi da budete dostupni u svakom trenutku i želi da zna šta radite i poziva se na svoja osećanja. Veliki znak upozorenja je upravo postao još veći – u zdravom odnosu ne postoji takva intenzivna i nerazumna potreba da pratite drugu osobu svakog sata u danu, jer svako ima svoj posao, svoj život, svoj raspored, a osim toga, imate i poverenja jedno u drugo.

Želi da provodi vreme samo sa vama – ne želi da upoznaje vaše prijatelje, niti vas predstavlja svojim prijateljima
I to je u početku razumljivo i dobrodošlo – zaljubljeni ste i niko vam nije potreban, dovoljni ste jedno drugom. Ali, posle nekog vremena, veza bi trebalo da napreduje i vi počinjete da dajete predloge, koji bivaju odbijeni i da postavljate pitanja, na koje dobijate nezadovoljavajuće odgovore. On očito ne želi da vaš odnos proširi okvire, ne želi da uključi bliske ljude, čemu može biti razlog to što on i nema nikog ko mu je dovoljno blizak, odnosno, svi u njegovom okruženju ga smatraju problematičnim i ne želi da vi to otkrijete, ili da to primete vaši prijatelji. On računa na vašu zaslepljenost i subjektivnost i želi da je održi na istom nivou. I tako vaš odnos postaje tesan, sputavajući, zagušljiv.

Comments