Insistira da zna sve o vama – naročito ono što radije ne biste rekli

Komunikacija koja se produbljuje zajedno sa poverenjem koje par vremenom gradi, obično dolazi do bolnih stvari iz života druge osobe, ili dotle da partneru poverite nešto što nikome niste i to je zdrav razvoj odnosa. Ali, kada vas druga osoba pritiska, ispituje, insistira i uporno kopa po vašoj prošlosti, tražeći detalje iz vašeg ljubavnog života (naročito tamo gde se ustručavate i ne želite da pričate), to je neprijatno i spada u maltretiranje. On ne prihvata „ne želim o tome da pričam“, ili „nemaš prava da postavljaš takva pitanja“, jer ne poštuje vaše granice. Želi da zna vaše tajne da bi vas „držao u šaci“ i njima ucenjivao i kontrolisao.

Uvek se izvinjava i traži drugu šansu

Često ima ispade, potpuno besmislene i beznačajne, isprovociran ko zna čime, vređa vas i povređuje, a zatim se izvinjava, moli za oproštaj i još jednu priliku. Uverava vas da vas voli najviše na svetu i da vas niko nikada neće toliko voleti. Njegova ljubav zaslužuje drugu šansu. Ali, kad pokušate da izbrojite koliko šansi ste mu do sada pružili da iskaže tu neizmernu ljubav na neki konstruktivan način, da je pokaže svojim ponašanjem i delima, dođete do toga da su sve šanse potrošene i da bi trebalo da vam bude jasno da on neće promeniti svoje ponašanje, pa tako vi morate da razmislite o promeni svog – vreme je da postanete sumnjičavi i oprezni, ako već do sada niste.

Uvek predlaže stvari za vaše dobro

Njemu je stalo do vaše dobrobiti i sreće i zato vas gura u pravcu u kom želi da idete, jer vidi da je to baš dobro za vas. Iako izgleda kao čin ljubavi, to je čin manipulacije i kontrole. Osoba kojoj je stalo do vaše dobrobiti pita vas da li može nešto da učini i kako da vam pomogne da ostvarite ideje i zamisli koje imate, a ne govori vam šta da radite.

Naslovna fotografija: instagram.com/janasnuderl

Brankica Milošević

Comments