Nevena Prijić je mlada beogradska umetnica koja je 2010. godine stekla akademski naziv master likovni umetnik. Izložba “Love Dolls”, koja se održava u ustanovi kulture “Vuk Karadžić” od 24. januara do 8. februara, je njena šesta po redu samostalna izložba. Serija ulja na platnu je inspirisana medijima i uticajem koji oni imaju na društvo. Holivudski filmovi i reklame nameću nam ideale lepote i životnog stila uopšte, a Nevena nam na ovim slikama prikazuje sav taj lažni glamur.

Pomalo agresivni likovi, utonuli u razvrat izobilja, šalju nam jasnu poruku o tome kuda se ovaj svet kreće. Nevena se pozabavila temom devijacije potrošačkog društva,  opsednutog brendovima, savršenim, plastificiranim izgledom i nekontrolisanim trošenjem. Ona nam objašnjava kako je potrošačka želja čvrsto isprepletana sa seksualnom željom. Fokusiranje samo na zadovoljenje materijalne želje maši poentu i ostavlja nas duhovno praznim i istrošenim. Na ovim slikama nećemo naći putokaz koji govori kako da se društvo vrati na pravi put. Ipak, one jasno ukazuju na to da smo zalutali, a na nama je da to ispravimo.

slika 112 Izložba Nevene Prijić: Love Dolls

Pomalo agresivni likovi ostavljaju snažan utisak


Aleksandra Skorupan je ekonomista na papiru a u duši umetnik. Najlakše se izražava kroz fotografiju i pisanu reč, i veruje da imaju podjednaku moć. U slobodno vreme vodi modni blog Microcosmos.

Editors choice