Prolećna styling formula: Hrabri printovi i jarke boje

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Da, Yes, Oui, Sì! Usuđuješ li se da kažeš „Da“ i budeš ženstvena i strastvena u svakom trenutku? (Blog)

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

8 razloga zašto je broj 89 nova senzacija u beauty svetu

Ovo je tajni “trik” Tamare Dragičević za gušću i jaču kosu kakvu svi želimo!

Najznačajnija mesta u Burmi

Najznačajnija mesta u Burmi

Burma je stari naziv za Saveznu republiku Mjanmar – državu u jugoistočnoj Aziji na obalama Bengalskog zaliva i Andamanskog mora. Po površini Burma (Mjanmar) je na 40. mestu u svetu, a na 11. u Aziji.

Ova država je okružena Kinom, Tajlandom, Indijom, Laosom i Bangladešom, a ima izlaz i na Indijski okean.

Burma je tek nedavno otvorila svoje granice za međunarodne putnike, te je tako konačno moguće istražiti sve prirodne lepote, istorijske znamenitosti i misterije ove tajne države.

Mi vam ovom prilikom predstavljamo najznačajnija i najlepša mesta Burme. Uživajte na ovom našem zajedničkom virtuelnom putovanju.

Rangun

Rangun je nekada bio glavni grad Burme. U Rangunu je moguće videti lepe primere kolonijalnih zgrada koje su nastale tokom britanske vladavine ovim predelom. Građevina koja dominira ovim gradom jeste Švegadon, zlatna stupa visoka 98 metara koja predstavlja najsvetiju budističku pagodu za Burmance. Švegadon je od velike važnosti za budiste jer sadrži relikte od četiri navodne prethodne reiknarnacije Bude, uključujući i osam vlasi kose istorijskog Bude. Kruna pagode se sastoji od 5,448 dijamanata i 2,317 rubina, a na samom vrhu  se nalazi dijamant od 75 karata.

01 Rangun Svegadon Najznačajnija mesta u Burmi

Švegadon

U Rangunu možete veoma lepo da se provedete obilažeći grad i istraživajući skrivene i tajanstvnene ulice. Ukoliko nekada budete posetili ovaj grad, ne zaboravite da obiđete Švegadon. Isto tako, ono što je u ovom gradu odlično jeste lokalna burmanska hrana. Restoran “Monsoon” jedan je od najpoznatijih i najtraženijih restorana u ovom gradu. Meni ovog restorana uključuje specijalitete većine zemalja jugoistočne Azije, pa tako naravno i specijalitete Burme.

Bagan

Bagan je još jedan zanimljiv grad u Burmi. On je prebogat pagodama. Naime, u Baganu se nalazi čak 4,000 pagoda i verskih objekata. Bagan je poznat kao jedan od najtajnovitijih gradova jugoistočne Azije i opisan je kao ogromno arheološko nalazište. Najstariji hram Ananda Pahto izgrađen je u periodu između 1090. i 1105. godine i prepoznatljiv je zbog svog visokog zlatnog tornja. Čaroban prizor nastaje u svitanje kada rani sunčevi zraci obasjaju zlatne tornjeve velikog broja hramova. Upravo ta predivna svetlost koja nastaje obasjava ceo grad i obezbediće vam duhovno iskustvo. Na nekim od hramova je dozvoljen pristup njihovim tornjevima kako bi se posetioci mogli diviti predivnom pogledu. To iskustvo nikako ne smete da propustite.

02 Hram Ananda Pahto Najznačajnija mesta u Burmi

Hram Ananda Pahto

Mount Popa

Mount Popa je ugašen vulkan koji se nalazi jugoistočno od Bagana. Ovaj vulkan je se nalazi na visini od 1,518 metara nadmorske visine. Pored njega izdiže se 736 metara visoka vulkanska tvorevina, a na njoj se nalazi fascinantan budistički manastir Popa Taungkalat, koji deluje kao da je utopljen u prirodnu podlogu. Zbog osobenog izgleda i lokacije, ali i velikog duhovnog značaja, manastir godišnje posete na hiljade hodočasnika i vernika. Da bi došli do Taungkalata, posetioci moraju da izuju cipele i bosi pređu 777 stepenika koji vode do manastira – sitnica za mir i probuđenu duhovnost kada stignete na vrh.

03 Manastir Popa Taungkalat Najznačajnija mesta u Burmi

Manastir Popa Taungkalat

Inle jezero

Inle jezero je slatkovodno jezero smešteno u Šan Hilsu u Burmi i po veličini je drugo jezero ove oblasti. Uz jezero se nalaze brojne budističke pagode.

Iako nije veliko, jezero obiluje biljnim i životinjskim svetom i postoji čitav niz endemskih vrsta.
20 vrsta puževa i devet vrsta riba se ne mogu naći nigde drugde na svetu.

04 Inle jezero Najznačajnija mesta u Burmi

Inle jezero

Ovo jezero dom je naroda Intha, koji su razvili jedinstven način življenja. Njihova sela su izgrađena u sredini jezera gde oni žive u jednostavnim kućama od drveta koja su postavljena na štule, zajedno s plutajućim vrtovima izvanredne plodnosti. Osim na samom jezeru, narod Intha živi u četiri grada na granici sa jezerom, kao i u brojnim malim selima duž obale jezera.

Izvori fotografija: primotravel.co.uk, facebook.com, flickr.com


Aleksandra Grujić – Student menadžmenta na Fakultetu za uslužni biznis. Obožava svoje roditelje, putovanja i šoping. Veoma zainteresovana za menadžment, arhitekturu, dizajn i knjige. Trenutno piše svoju prvu knjigu i uživa u kreiranju priče i igranju rečima. Smatra da svaka osoba može da voli druge samo onda ako voli sebe. Voleti sebe znači biti zadovoljan sobom i biti kompletna ličnost, dok to opet znači biti ostvaren na svim poljima u životu. Stoga smatra da svako treba neprestano da radi na sebi, kako na svom obrazovanju i ponašanju, tako i na svom izgledu. Više informacija o Aleksandrinim interesovanjima i stilu, kao i o njenom novinarskom radu možete da saznate putem ovog sajta.

Editors choice