Tri sporty chic načina da nosiš patike ovog proleća kao Nina Seničar

Fenomen veštačke inteligencije ili zašto smo zapravo fascinirani serijom Zapadni svet

Zašto je odluka da životu uvek kažeš “Da” najbolja odluka koju možeš da doneseš? (BLOG)

Prolećna styling formula: Hrabri printovi i jarke boje

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

Osam istorijskih mesta u Egiptu koje morate da posetite (2. deo)

Osam istorijskih mesta u Egiptu koje morate da posetite (2. deo)

Već ste pročitali o prva četiri zdanja koja bi trebalo da vidite kada odete u Egipat. Ovde navodimo još četiri za koja mislimo da bi trebalo da posetite!

Kraljičin hram

Luksor je naselje i značajno arheološko nalazište u istočnom Egiptu u prelepoj dolini na obalama reke Nil i okruženo je planinama i pustinjom. Jedno od najvažnijih prastarih egipatskih nalazišta ovde je “Kraljičin hram” (Hram Hatšepsut), posvećen bogu Amon-Ra. Izdaleka se čini da je ugrađen u stranu planine, njegova konstrukcija sadrži tri nivoa terasa koje, između ostalog, uključuju dvorane, sudove, stubove i statue.

Karnak

“Karnak” je ogromni kompleks hramova, koji je kao i “Kraljičin hram” smešten u blizini Luksora. Izgrađen je iz četiri zasebna dela, sa ogromnim glavnim hramom i nekoliko manjih, okolo su skupine sfingi i statua i divnih kamenorezačkih radova, kao i dvorana sa ogromnim stubovima i ukrašenim obodima. Impresivni okrug u kome se nalazi “Amun-Re” je jedan od najfotografisanijih staroegipatskih mesta.

1slika Osam istorijskih mesta u Egiptu koje morate da posetite (2. deo)

Kairo, Egipat

Svideće ti se i tekst – Istorija mode: Egipat. 

Hram u Luksoru

Ne samo što je mesto u kome se nalaze “Kraljičin hram” i “Karnak”, Luksor takođe ima još jedan hram, jednostavno nazvan “Hram u Luksoru”. Jedan od najvećih staroegipatskih kompleksa, ovo je skupina hramova, spomenika, građevina i statua koji su svi izgrađeni od kamena. Glavni hodnik i prilaz ukrašen sfingama posebno su lepi. Izgleda nestvarno pod sjajem zvezda.

Dolina kraljeva

Ovo je mesto gde je pronađena Tutankamonova grobnica 1922, što je pokrenulo nova iskopavanja u okolini i konačno dovelo do toga da se ovo ogromno područje nazove “Dolinom kraljeva”. Dolina unutar prelepih planinskih uzvišenja je mesto na kome se nalaze grobnice različitih faraona koji su vladali od 16. do 11. veka p.n.e. Još jedno impresivno istorijsko mesto su “Memnonovi kolosi” u sedećem položaju, a do svih mesta se stiže pešačkim stazama. Hramovi i grobnice sadrže predivne murale i hijeroglife.

Zaista ne mogu dovoljno da vam približim sva istorijska mesta Egipta. Istorijska mesta se mogu pronaći širom sveta, ali nekako postoji neka magična i mistična aura oko ovih. Samo zamišljanje načina njihove izgradnje je izvor neizmernog divljenja.


Maja Luković je zaljubljena u lepu reč, teži srećnim i jedinstvenim trenucima. Beskrajno pozitivna i uporna.

 

Editors choice