Nova godina je vreme kada želimo sve najlepše i ostvarenje svih želja. Naravno ove želje prate i različiti poklončići. Ono što i ptice na grani znaju jeste da damama cipela i torbi nikad dosta. Ukoliko još uvek svoje lepše polovine, mame, sestre, prijateljice niste obradovali poklonom, torbe su uvek dobar izbor. Ovu žensku opsesiju dizajneri svakodnevno jako dobro naplaćuju, a da ima i onih koji su vrhunski majstori u svom poslu govori i to da postoje ljudi koji će izdvojiti hiljade i hiljade dolara za jedno umetničko delo zvano ženska torba. Torbe su kao aksesoar počele da se koriste krajem XIX veka, a prava pomama počinje od 1920. godine i traje sve do danas.

Louis Vuitton je bio prvi “dizajner torbi”, a za njim su krenuli i ostali dizajneri. Uvidevši odličnu priliku da jednu preko potrebnu stvar u svakodnevnom životu učine glamuroznom i poželjnom za svaku ženu. Uspeli su da od nečeg tako običnog naprave torbu koja je fantazija i san svake žene. Bilo da su velike, male, elegantne, sportske, za svaki dan, za uveče, torbe su nešto za čim žene lude i spremne su da izdvoje ogromne količine novca. A ako je već neko spreman da izdvoji gomilu para za torbu u kojoj će nositi par stvarčica, zašto im uskratiti to zadovoljstvo? Pogledajte 10 najskupljih torbi svih vremena:

1. Hermes Birkin torba koju je dizajnirala japanska dizajnerka Ginza Tanaka – $1.9 miliona.

1.Ginza Tanaka 10 najskupljih torbi na svetu

Ova Hermes torba je prodata u 2008. godini za $1.9 miliona. Napravljena je od platine i sadrži preko 2000 dijamanata u sebi. Takođe ova torba ima višestruku upotrebnu vrednost. Lanac sa torbe se može skinuti i nositi kao dijamantska ogrlica ili narukvica. Na torbi ima i osmokaratni dijamant u obliku kruške, koji se isto može zasebno koristiti.

2. Chanel “Diamond Forever” Classic torba – $261,000

2.Diamond Forever by Chanel 10 najskupljih torbi na svetu

“Diamond Forever” classic torba sadrži u sebi 334 dijamanta u 18-karatnom belom zlatu. Ručke torbe su napravljene takođe od belog zlata. Postoji samo 13 komada ovog modela, od toga pet je prodato u SAD.

3. Lana Marks Cleopatra torba – $250,000

3.Lana Marks Cleopatra Bag 10 najskupljih torbi na svetu

Lana Marks pravi pet Cleopatra torbi godišnje za prodaju. Torbe nisu u potpunosti identične, pravljene su od aligatorske kože, i sadrže 1,500 crnih i belih dijamanata u 18-karatnom belom zlatu. U Holivudu pred dodelu Oskara vlada opšta pomama, jer dizajnerka dozvoljava da samo jedna glumica nosi torbu na crvenom tepihu. Do sada su to imale prilike da urade Charlize Theron 2004. i Helen Mirren 2007.godine.

4. Hermes Matte Crocodile Birkin torba – $120,000

4. Hermes Matte Crocodile Birkin  10 najskupljih torbi na svetu

Ova torba inspirisana je francuskom glumicom i pevačicom Jane Birkin. Kopča na ovoj torbi sadrži 10-karatne bele dijamante. Torba je napravljena od krokodilske kože. Postoje samo dva primerka u prodaji. Takođe postoji i u jeftinijoj varijanti bez dijamanata, može se kupiti za $5,000.

5. Leiber Precious Rose torba – $92,000

5.Leiber Precious Rose 10 najskupljih torbi na svetu

Precious Rose je napravljena u obliku savršenog cveta. Torba sadrži 1,016 dijamanata u vrednosti 42.56 karata, 1,169 pink safira i 800 turmalina. Postoji samo jedan primerak ove torbe na svetu.

6. LV Tribute Patchwork torba – $42,000

6.Louis Vuitton Tribute Patchwork Bag 10 najskupljih torbi na svetu

LV Tribute Patchwork je napravljena od 15 različitih Louis Vuitton uzoraka. Oni su isečeni i sklopljeni u jedan veoma interesantan i jedinstven primerak. Ova torba je izazvala različite kritike u modnoj industriji. Jedna od ponosnih vlasnica ove torbe je Beyonce, a još 20 primeraka se može naći u Louis Vuitton radnjama širom Evrope i Azije.

7. Gadino torba – $38,470

7.Hilde Palladino Gadino 10 najskupljih torbi na svetu

Ovu torbu dizajnirao je norveški dizajner Hilde Palladino. Napravljena je od krokodilske kože i sadrži 39 belih dijamanata smeštenih u kopču od belog zlata.

8. Fendi Selleria torba – $38,000

8.Fendi Selleria 10 najskupljih torbi na svetu

Ova torba može biti napravljena po vašem izboru od činčile ili samura, najređih i najskupljih koža na svetu. U ovu torbu može da stane baš sve što jednoj dami treba novčanik, ključevi, telefon i neseser sa šminkom.

9. Bottega Veneta torba – $35,000

9.Bottega Veneta 10 najskupljih torbi na svetu

Ova prelepa Bottega Veneta torba je izrađena u zelenoj ručno obrađenoj krokodilskoj koži. Torba ima jednostavnu siluetu i veoma je prostrana. Dostupna je samo određenim klijentima.

10. Marc Jacobs Carolyn Crocodile torba – $30,000

10.Marc Jacobs Carolyn Crocodile 10 najskupljih torbi na svetu

Ovo je jedna od najpopularnijih Marc Jacobs torbi, bez obzira na cenu. Napravljena je od krokodilske kože i postavljena velikim brojem džepova i pregrada.

I da ne bude da su samo žene opsednute torbama, i muškarci su spremni da izdvoje pozamašne svote novca za torbe. Najskuplja torba za golf opremu je Damier Geant Golf torba koju je kreirao Louis Vuitton, a koštala je $9,750. Najskuplji ranac na svetu je Mulholland Deerskin Rucksack prodat za $1,324.95.


Mia Pešić je diplomirani inženjer organizacionih nauka. Uživa u šopingu, putovanjima i ispijanju kafa sa prijateljima. Zaljubljenik u modu, kolekcionar cipela i veliki poštovalac Karla Lagerfelda. Beskompromisni borac protiv ”fake” stvari, prirodnog krzna i kariranih stolnjaka. Omiljena rečenica: “In order to be irreplaceable, one must always be different.”

Comments