Prvi deo teksta možete pročitati ovde.

Nakon više godina uspješnog rada, 2001. godine za urednika kuće Lanvin imenovan je mladi i talentovani Alber Elbaz. Svi koji su uključeni u modna dežurstva znaju ovog šarmantnog gospodina, idealnog naslednika Žan Lanvin koji sada već deceniju i više opravdava svoju poziciju.

Alber Elbaz Dva veka, deset modnih kodova, jedno ime: Lanvin! (2. deo)

Poznavalac ženske figure kreira joj ono najbolje – Alber Elbaz

5.  “Arpège”

Godine 1927. na tržište izlazi Lanvinov prvi mirisni simbol pod imenom “signature scent”. Parfem predstavlja posvetu kćerki Margit, a njegov sastav inspirisan je melodijom Margitinog izvođenja na klaviru. Uporedo sa Polom Puareom, Lanvin je bila jedna od prvih modnih kuća koja je proizvela mirisnu notu, otvarajući ličnu parfemsku laboratoriju “Nanterre” sa esencijalnim stručnjakom tog vremena – Andreom Frezom. Za zimsku kolekciju 2013. godine Lanvin kreira “Arpège” u obliku večernje tašne, a u čast parfemske bočice iz 1927. godine.

unnamed20 Dva veka, deset modnih kodova, jedno ime: Lanvin! (2. deo)

Originalne ideje znače više: parfem u večernjoj tašni

6. Lanvin plavo

Sinonim za Lanvin je “Quattrocento” plava. Specifična nijansa plave boje predstavlja jedan od glavnih simbola brenda. Godine 1920. inspirisana freskom “Fra Angelico” u Firenci, Žan uvodi ovu boju. Posvećena poslu i realizaciji ideja, otvorila je i ličnu fabriku boje u kojoj je mogla proizvesti željenu nijansu nalik različku (cvijet) za unikatni efekat primijenjivan u svim budućim kolekcijama. Veoma poznata plava Art deco soba koju je za Žan realizovao Armand Ratu, čuva se u muzeju dekorativnih umjetnosti (Musée des Arts Décoratifs) u Parizu. Ovo je priznanje da u modnom svijetu postoje ličnosti koje zavređuju stručno umjetničko mišljenje i pažnju.

Jean Lanvin Art deco blue room Dva veka, deset modnih kodova, jedno ime: Lanvin! (2. deo)

Soba kreatorke Žan presvučena u plavo

7. Art deco

Uvažena Žan Lanvin bila je pionir uređenja enterijera dvadesetih godina prošlog vijeka. Sarađivala je sa arhitektom i dizajnerom Armandom Ratuom. Dvojac kreativnih sklonosti otvorio je salon dekorativnih sadržaja i usluga, u Parizu, a Armand je umnogome pomogao u kreiranju Žaninog doma, koji je težio da bude u prepoznatljivoj plavoj nijansi Lanvin.

Art deco room Dva veka, deset modnih kodova, jedno ime: Lanvin! (2. deo)

Modna umjetnica pratila je aktuelni stil – art deco

8. Robes de Style

Tokom 1920. godine Lanvin je ustanovila izgled “Robes de style”, alternativu između šiparice i gracilne figure, haljina predstavlja novi stil. Karakteriše je nizak struk na koji se nadovezuje bujan dodatak u vidu suknje sa žicama koje prave širok krug oko donjeg dijela tijela. Ova vajarska silueta je ikona kostima visoke mode iz 18. vijeka i ona koju Lanvin nastavlja da ponovo izmisli, redizajnira.

Robe de style 1926 Dva veka, deset modnih kodova, jedno ime: Lanvin! (2. deo)

Svila, vještački dijamanti i perlice – sve što je vrijeme zahtijevalo od haljine 1926.

9. Nabori, talasi, karneri!

Lanvin je perfekcionista u izvođenju takozvanog karnera na spratove. Ovo je deveti kod modnih izuma! Gradacija tekstilnih talasa bila je u centru modne pažnje mladih i veoma aktuelna do savremenog doba. Od prvog žipona iz 1909. do sirovih oštrica na ogrlicama utkanih u tvid iz 2014. Kitnjasti ukrasi podržani sa mnogo detalja i impozantni volumen – karneri predstavljaju ključ za vrata ove modne  kuće. Lanvin – uvijek sa dozom pretjerivanja.

Jesen 2011 karneri Dva veka, deset modnih kodova, jedno ime: Lanvin! (2. deo)

Jedna boja, mnogo nabora – jesenja kolekcija 2011.

10. Unikatna romansa

Postoji izrazita aroma romanse u svakoj Lanvinovoj kolekciji. Mašne, biseri, slojeviti karneri, žoržet svila i bogati somot. Žan je u svom periodu stvaralaštva bila poznata po osobenoj tehnici uljepšavanja pogotovu kao virtuoz za vez. Njen ručni rad iziskivao je strpljenje, perfekcionizam, delikatno ušivanje najsitnijih, a brojnih ukrasa, diskretnih šljokica i kompleksnog pleta. U poslednjih nekoliko godina kuća je razvila jedinstvenu prednost romantike u vidu mini haljina sa ušivenim nakitom i metalik detaljima. Ovi komadi zahtijevaju spretnost u hodu, samouvjeren stav, a glamur i dobro raspoloženje prizvaće sami.

Lanvin resort 2014 Dva veka, deset modnih kodova, jedno ime: Lanvin! (2. deo)

Centar pažnje – brižljivo odabrano i raskošno, resort za 2014.


Jana Radonjić 

Comments