Obilježava se 125. godina postojanja modne kuće Lanvin. Lanvinov stvaralački opus vremenski se proteže u dva vijeka. Nedavno održana Nedjelja mode u Parizu gdje je prikazana kolekcija za jesen 2014. povod je za sažeti ogled od deset inovativnih modnih sadržaja francuskog velikana. Srećan rođendan, Lanvin!

Ma koliko puta prešli njihovo gradivo, modni počeci nanovo otkrivaju svoje značajnosti. Ako ste joj obećani na pažnju i vjernost, istraživanje istorije mode odvodi vas u avanturu zadovoljstva! Kao svi ostali i moda je evoluirala. A da bismo uvidjeli prednosti modernog, pišem kratak izvještaj ključnih pomaka!

Lanvin je najstarija francuska modna kuća koja uživa veliki ugled od dana osnivanja. Po zasluzi kreatorke Žan Lanvin, istoimena trgovina otvorila je vrata davne 1989. koja su do danas ostala otvorena. Žan je počela karijeru tako što je krojila, zatim šila haljine za kćerku, a kasnije i za drugu djecu i njihove majke. Godine 1909. priključila se “Syndicat de la Couture” kako bi stekla formalni status kostimografkinje. Nedugo nakon toga postala je poznata po različitim slojevitim karnerima i umijeću lijepog vezenja. Ovi atributi bili su protiv aktuelnog odijevanja i stila šiparica. Zato Žan prkosi standardima otkrivajući “Robe de Style” haljinu koja je kasnije postala njen modni potpis. Haljina se sastojala od gornjeg dijela – jeleka koji je mogao biti strukiran ili ravan, poput kombinezona. Na izuzetno spušten struk bila je prišivena duga suknja na pun krug. Svečanije haljine bile su obogaćene ukrasima, a njihov volumen pomognut žicama koje su pravile traženu figuru. “Robe de Style” predstavlja jedinstveni modni izum dvadesetih i tridesetih godina.

Jeanne Lanvin 1930 Dva veka, deset modnih kodova, jedno ime: Lanvin! (1. deo)

Žan Lanvin, dama koja je unijela brojne promjene u odijevanju

Selekcija 10 modnih – Lanvinovih “zapovijesti”

1. “Les Chapeaux” ili mali damski šešir

Kada je imala samo 16 godina, Lanvin je kreirala svoj prvi šešir. Ona je radila kao modistkinja-šegrt. Godine 1889. otvara lični krojački studio u dvosobnom apartmanu, u Parizu. Radni počeci bili su usmjereni na dizajniranje raznih kapa, od ukrašenih “cloche” šešira koje je čak i popularizovala dvadesetih godina prošlog vijeka, do ekstravagantne linije u svili i sa peruškom. Ovi elegantni modeli šešira kompletirali su izgled Robe de Style.

Les Chapeaux Lanvin Dva veka, deset modnih kodova, jedno ime: Lanvin! (1. deo)

Jedan od njenih prvih radova, aksesoar iz 1920. Les chapeaux

2. Logo

Vizuelni simbol kuće Lanvin jednostavan je, ali dirljiv, a prikazuje Žan Lanvin sa kćerkom Margaritom kako se drže za ruke. Prikaz je segment jednog dvorskog bala gdje su majka i kćerka kostimirane u duge haljine sa plaštom i sa neobičnom dvorskom kapom na glavi. Alber Elbaz je pronašao naročitu emociju u ovoj slici.

The Lanvin Logo Illustration by Tom Baxter Dva veka, deset modnih kodova, jedno ime: Lanvin! (1. deo)

Logo ilustracija autora Toma Bakstera

3. Porodica

Okrenutost i posvećenost najbližima ukorijenjena je u francuskoj kući. Žan Lanvin je bila jedna od jedanaestoro djece u porodici nasuprot njenim savremenicima Koko Šanel, Elza Skjapareli, Pol Puare. Ona je bila veoma privatno lice, uglavnom se kretala u društvu svoje porodice kojoj je kroz rad ukazala značajnost i tokom sakupljanja modnih zbirki. Potencirala je neraskidivu vezu sa članovima uže porodice. Jedan takav motiv Elbaz je obnovio u ljetnjoj kolekciji 2009. godine, a tiče se njene kćerke Margarite i cvjetnog motiva, zatim grafičkog printa za zimu 2013. godine i motiv šešira sa duplom iglom.

Jeanne Lanvin family Dva veka, deset modnih kodova, jedno ime: Lanvin! (1. deo)

Ilustrativni zapis neuobičajene povezanosti Žan i Margit

4. Margarita

Najveća inspiracija kreatorke Žan bila je njena kćerka – Margarita di Pjetro. Njen lik biva kontinuirano otjelotvoren u skoro svim kolekcijama, a nikada izgubivši smisao i orginalnost prikaza. “Ona zasjenjuje sve svojim radom, to čini iz velike želje da zablista lik svoje kćerke”, izjavila je jednom prilikom Luiz de Vilmoran, romanopisac i dugogodišnji Lanvinov klijent.

Marguerite Illustration by Tom Baxter Dva veka, deset modnih kodova, jedno ime: Lanvin! (1. deo)

Lik Margarite u ilustraciji Toma Bakstera


Jana Radonjić 

Comments