Još otkad je društvo počelo da posvećuje posebnu pažnju ženskoj kosi, od tada ono prati i rad frizera – koji su često bili muškog pola. Upadljive individue sa nestvarnim životnim pričama, postigli su toliku popularnost koja je vremenom pomračila slavu njihove klijentele, sačinjenu od princeza, supermodela, prvih dama i starleta. U nastavku saznajte više o 15 najslavnijih frizera koji su u mnogo čemu promenili stilizovanje kose.

Šampanj (Champagne)

Vreme: 18. vek

Poznati klijenti: Princeza Mari de Gonzag (Marie de Gonzague), supruga kralja Poljske Vladislava Četvrtog (Wladyslaw IV).

CV: Kao prvi frizer u istoriji, Šampanj je ostavio lični pečat radeći sa aristokratskom klijentelom koja ga je obasipala poklonima i takmičila se međusobno za njegovu pažnju.

Šampanj1 15 najpoznatijih frizera u istoriji (1. deo)

Šampanj

Zanimljivo: Bio je poznat po svom umetničkom temperamentu, te bi napustio svoj napola dovršen rad i vređao aristokrate.

Legro de Ruminj (Legros de Rumigny)

Vreme: 18. vek

Poznati klijenti: Madam de Pompadur (Madame de Pompadour)

CV: Zvanični frizer na francuskom dvoru, Legro je sastavio priručnik od oko 38 frizura (koji je bio na obaveznoj listi za čitanje u visokom pariskom društvu) i otvorio je školu za frizere.

Legro de Ruminj1 15 najpoznatijih frizera u istoriji (1. deo)

Legro de Ruminj

Zanimljivo: Gomila ga je na smrt izgazila tokom slavlja povodom braka Marije Antoanete (Marie Antoinette) i Luja XVI (Louis XVI).

Leonard (Léonard)

Vreme: Krajem 18. veka

Poznati klijenti: Marija Antoaneta, vojvotkinja de Luin (de Luynes), Madam de Matinjon (Madame de Matignon)…

CV: Leonard je najpoznatiji po tome što je pravio frizure sa mnogo detalja i koje su ponekad dostizale visinu od metar i po ili bile ukrašavane imitacijom predmeta poput “zmije, sunca i maslinovog drveta”.

Leonard1 15 najpoznatijih frizera u istoriji (1. deo)

Leonard

Zanimljivo: Marija je imala toliko poverenja u svog frizera, te mu je poverila na čuvanje svoje drago kamenje – on ih je na kraju iskoristio kako bi pobegao iz Francuske.

Marsel Grato (Marcel Grateau)

Vreme: 19. vek

Poznati klijenti: princeza od Sagana, grofica de Kastelan (Comtesse de Castellane)…

CV: Dok je stilizovao kosu običnih građana u predgrađu Pariza, Grato je pronašao novi metod uvijanja kose, nakon čega je postao toliko popularan da su klijenti u desetinama stizali pred njegova vrata.

Marsel Grato1 15 najpoznatijih frizera u istoriji (1. deo)

Marsel Grato

Zanimljivo: Članak iz 1893. uporedio je “Marsel lokne” sa anarhističkim bombama, koje su u to vreme eksplodirale širom Pariza.

Antoan (Antoine)

Vreme: dvedesete godine 20. veka

Poznati klijenti: Koko Šanel (Coco Chanel), Ledi Elzi Mendl (Lady Elsie Mendl), Žozefina Beker (Josephine Baker)…

CV: Poljak Antoan je inspirisan Jovankom Orleankom osmislio paž frizuru, koja je tada postala popularna zahvaljujući glumici nemog filma Luiz Bruks (Louise Brooks), a uskoro još više sa dolaskom džez perioda.

Antoan1 15 najpoznatijih frizera u istoriji (1. deo)

Antoan

Zanimljivo: Kada je Lili de Mur (Lily de Moure) izgubila svoj šešir pre samog početka jednog društvenog događaja, Antoan ju je uverio da će kreirati takvu frizuru koja će potpuno odgovarati prilici. Gologlava dama je bila senzacija večeri i Antoan je sledećeg jutra zatekao veliki broj mušterija koji su ga čekali u redu, a svi su tražili (i pogrešno dali naziv) “malu rusku” frizuru.

Sidni Giljarov (Sydney Guilaroff)

Vreme: tridesete i četrdesete godine 20. veka

Poznati klijenti: Greta Garbo (Greta Garbo), Grejs Keli (Grace Kelly), Džoan Kroford (Joan Crawford)…

CV: Antoanov mladi štićenik, koji je nekada spavao po klupama u parkovima, Giljarov, postao je zvanični frizer MGM studija, gde su ga obožavale poznate glumice; bio je jedan od prvih frizera koji se pojavio među imenima koja su izlistana u završnoj špici filma.

Sidni Giljarov1 15 najpoznatijih frizera u istoriji (1. deo)

Sidni Giljarov

Zanimljivo: Bio je zadužen za frizuru Grejs Keli u Monaku na njen dan venčanja; a Merilin Monro (Marilyn Monroe) ga je zvala telefonom ono veče kada je izgubila život.

Aleksandar de Pari (Alexandre de Paris)

Vreme: 1940-1960.

Poznati klijenti: Elizabet Tejlor (Elizabeth Taylor), Džeki Kenedi (Jackie Kennedy), Odri Hepbern (Audrey Hepburn)…

CV: Aleksandar, koga su mnogi zvali “Sfingom frizura”, skraćivao je kosu ne samo holivudskih zvezda, već i članova kraljevskih porodica. Takođe je radio kao stilista za modne dizajnere poput Iv Sen Lorana (Yves Saint Laurent) i Karla Lagerfelda (Karl Lagerfeld).

Aleksandar de Pari1 15 najpoznatijih frizera u istoriji (1. deo)

Aleksandar de Pari

Zanimljivo: Kada se tokom snimanja filma “Kleopatra” (Cleopatra) Elizabet Tejlor razbolela, pitali su je šta bi je moglo usrećiti – odgovorila je: “Aleksandar”. On je ubrzo doleteo u London i razveselio je novom frizurom.

Rejmond Beson (Raymond Bessone)

Vreme: pedesete i šezdesete godine 20. veka

Poznati klijenti: Dijana Dors (Diana Dors)

CV: Beson je vodio renomirani londonski frizerski salon (draguljima optočena ogledala, fontane pune šampanjca), govorio je lažnim francuskim naglaskom i pripisuje mu se kreacija natapirane kose. Takođe je bio jedan od prvih frizera koji su se pojavili na televiziji.

Rejmond Beson1 15 najpoznatijih frizera u istoriji (1. deo)

Rejmond Beson

Zanimljivo: Ako bi mu se obratio neko od klijenata dok je zamišljeno šetao po salonu, drsko bi odgovorio: “Gospođo, zar ne vidite da razmišljam?”

U narednom članku pročitajte o još nekim najpoznatijim imenima iz frizerske branše!


Maja Luković je zaljubljena u lepu reč, teži srećnim i jedinstvenim trenucima. Beskrajno pozitivna i uporna.

Comments