Verovali ili ne, postoji čak 5 tipova sindroma uljeza. Ako večito mislite da ne pripadate negde, da ste prevarant, da niste dovoljno dobri i da nešto ne zaslužujete – vrlo je verovatno da ga i vi imate. Zato je veoma bitno da identifikujete svoj imposter sindrom kako biste shvatili odakle dolazi i kako biste mogli na pravi način da radite na njemu.

Perfekcionista

Glavna odlika perfekcionista je u tome da sebi postavljaju izuzetno visoka očekivanja koja nikada neće moći da ispune i tako nikada neće biti zadovljni sobom, bez obzira na svoje uspehe. Kad god naprave grešku oni će početi da sumnjaju u sebe i da gube samopouzdanje. Uglavnom imaju sindrom uljeza zato što smatraju da nisu zaslužili da budu tu gde jesu, jer svoje uspehe nisu postigli savršenim rezultatima.

Perfekcionisti moraju da nauče da su greške vema važan deo puta ka uspehu. Greške otvaraju prostor za učenje i napredak. Takođe, moraju da nauče da greške druge osobe nemaju veze sa njihovom vrednošću. Veoma je važno da perfekcionisti slave svoju svaku malu pobedu i daju sebi prostora za odmor.

Pročitajte i ovo: Šta treba da preduzmete kada vas obuzme sumnja u svoje kompetencije (imposter sindrom)

Rođeni genije

Kada ste rođeni genije, sve odmalena vam ide od ruke. Bili ste odličan đak, a da se niste preterano trudili da to budete. Gradivo ste prelazili sa lakoćom i niste imali poteškoća da nešto razumete. Moguće je da ste imali problema da pronađete šta zaista volite da radite jer ste u svemu bili dobri.

No, onda je naišao trenutak u životu, obično u toku studija ili kada započnete radni odnos, kada zahtevi postanu još veći ili kada je nemoguće da nešto odradite iz prve kako treba. Navikli ste da vam ne treba previše truda da nešto uradite i naučite i zato kada naiđete na ovaj izazov – počnete da sumnjate u svoje sposobnosti i svoju genijalnost.

Rođeni genije treba na napredak da gleda kao na proces, nešto što ne dolazi odmah i u šta je potrebno ulagati vreme. Izazivajte sebe i počnite da učite nešto za šta će vam biti potrebno duže vreme da se usavršite, čisto da biste se navikli na izazove.

Ekstremno nezavisan

Osoba koja je ekstremno nezavisna nešto neće smatrati uspehom osim ako dotle nije došla sasvim sama. Ona se zgrožava od pomisli da od nekog traži pomoć, jer to njima dokazuje da ne zaslužuju da budu tamo dokle su stigli. Odnosno, ne dozvoljava sebi da se osloni na nekog, jer joj to govori da nema dovoljno veština da sve uradi sama.

Ono što ekstremno nezavisna osoba sa sindromom uljeza treba da nauči je traženje pomoći veštine koja je potrebna svakoj individui. Ne znači da uspeh nije vaš ako ga niste postigli sami. Pogledajte samo izuzetno uspešne ljude u udžbenicima istorije, a onda potražite ko je sve njima pomogao da dotle stignu. Vrlo je redak i gotovo nemoguć slučaj da sve što ste postigli postignete bez ičije pomoći.

Ekspert

Da li konstantno radite na tome da unapređujete sebe, idete na kurseve, učite nove veštine, ali uvek imate osećaj da može nešto novo da se nauči i da sebe nikad nećete moći da nazovete ekspertom zato što ima ljudi koje znaju više od vas. To vas može sprečiti da se prijavljujete za poslove koje želite ili da pokrenete nešto svoje.

Umesto da neprestano skupljate znanje, morate da naučite i da ga iskoristite. Shvatite da će uvek biti nekog ko je iznad ili ispod vas po znanju, ali da to vas ne čini uljezom.

Pročitajte i ovo: Kako da se nosite sa sindromom uljeza

Superheroj

Superheroj će raditi napornije od bilo koga da bi dokazao sebi da nije uljez. Sebi postavljaju nerealno visoke standarde koje nikad ne bi postavili drugima. Imaju potrebu da briljiraju u svim segmentima svog života. Imaju ideju o sebi da ako uvek daju svoj maksimum, i tek onda će prestati da se osećaju kao uljez – što se, nažalost, ne dešava. Nikad ne odbijaju da pomognu drugima i ne znaju da postavljaju lične granice – zato što sve mogu da postignu.

Prva stvar koju superheroji treba da nauče jeste da se ni oni, ni svet neće raspasti ako uspore. Druga stvar je da nauče da postavljaju lične granice kako bi održali svoje zdravlje i ne bi doživeli burnout.

Naslovna fotografija: instagram.com/esteticpart

Jovana Petković

Comments