Da li ste već isplanirali svoje letovanje? Ukoliko pripadate grupi onih koji ne vole more ali uživaju u istraživanju gradova onda imamo preporuku za vas.  Destinacija je Austrija i magičan Salzburg! Nakon što kročite u Salzburg biće vam jasno – stigli ste u grad pastelnih fasada! Dopustite da vas očara svojim baroknim šarmom i raskošnošću. Ušukan u zagrljaju Alpa, ovaj autrijski grad se ovog leta mora naći na vašoj listi putovanja. Razlozi za to su broji, a mi ćemo sa vama podeliti one zbog kojih bismo se ponovo vratili u ovaj grad iz bajke.

Već na prvi pogled zaljubićete se u arhitekturu ovog grada. Nadamo se da ćete imati priliku da budete smešteni u starom gradu jer ćete tako na pravi način osetiti njegov duh.

Hrana

Ceo Salzburg odiše očaravajućom, starinskom atmosferom, a upravo u tom duhu je i hrana – tradicionalna, a tako ukusna! Ako spadate u gurmane koji obožavaju dobru kuhinju i veruju da se novi grad i nova zemlja najbolje mogu upoznati upravo kroz kulinarske specijalitete, ne propustite da probate neka od najboljih salzburških jela. Na vašem meniju se moraju naći specijaliteti “finger food” poput onih iz restorana “Capre Diem”. Obavezno probajte čorbicu od karfiola sa škampima, ali i druge neobične supice sa paradajzom ili palačinkama! Tako je, Austrijanci u svoje bistre supe umesto rezanaca stavljaju iseckanu palačinku i ovo tradicionalno jelo je jako ukusno, iako na prvi pogled deluje sasvim neočekivano. Osim toga, sve ljubitelje mesa i ukusnih soseva oduševiće ponuda vrhunskih specijaliteta, a kada ste već u Austriji, logično je da ćete probati i čuvenu saher tortu! A ako su vas pak zaintrigirale one palačinke u supi, probajte njihovu slatku varijantu sa sladoledom. Takođe, znajte da je dezert u Salzburgu obavezan, što ovaj grad čini savršenom destinacijom za sve sladokusce. I ništa naravno bez piva. Obavezno posetite pivnicu Stiegl.

supa 7 razloga da posetite Salzburg ovog leta jelo 7 razloga da posetite Salzburg ovog leta jelo 2 7 razloga da posetite Salzburg ovog leta kolac 7 razloga da posetite Salzburg ovog leta kolac 2 7 razloga da posetite Salzburg ovog leta kafa1 7 razloga da posetite Salzburg ovog leta pivnica 7 razloga da posetite Salzburg ovog leta

Arhitektura

Ono što Salzburg izdvaja od mnogih evropskih gradova jeste prepoznatljiva barokna arhitektura. U ovom stilu su izgrađene prelepe crkve koje u najvećoj meri i čine ovaj grad, ali svakako da šarmu Salzburga doprinosi i moderna arhitektura koja se savršeno ušuškala u razigrane, barokne građevine. Šetajući gradom, nemojte zaobići prelepi Mirabel park koji čine prostrani travnjaci ukrašeni raznobojnim cvećem i skulpturama inspirisanim mitologijom. Osim toga, nezaobilazna turistička destinacija je i dvorac Helburn koji je okružen velikim parkovima ispresecanim bazenima, malim vodopadima i fontanama. Ukoliko ste zaljubljenik u originalnu i upečatljivu arhitekturu, Salzburg će vas sigurno očarati na prvi pogled!

arhitektura 1 7 razloga da posetite Salzburg ovog leta arhitektura 2 7 razloga da posetite Salzburg ovog leta pivnica 21 7 razloga da posetite Salzburg ovog leta arhitektura 3 7 razloga da posetite Salzburg ovog leta arhitektura 4 7 razloga da posetite Salzburg ovog leta mocart 3 7 razloga da posetite Salzburg ovog leta mocart 2 7 razloga da posetite Salzburg ovog leta

Domaćini

Zemlju i grad definitivno čine ljudi. Ceo utisak o nekom novom mestu koje ste posetili zaista mogu da pokvare neprijatni domaćini koji na turiste gledaju smrknuto, ali u ovom gradu to nećete pronaći. Građani Salzburga su ljubazni i nasmejani, jako duhoviti i uvek raspoloženi da odgovore na sva vaša pitanja, povedu vas ili upute ukoliko ste se zbunili i negde izgubili i, generalno, jako su prijatni prema turistima. Prosto ćete poželeti da ovakvu toplu atmosferu nikada ne napustite!

Comments