Jedne od najbitnijih odluka koje pravimo u životu ogledaju se u tome sa kojim ćemo se ljudima povezati. Da, to se odnosi i na društvene mreže, zato što i one predstavljaju deo naše svakodnevice i utiču na nas znatno više nego što se misli. Društvene mreže predstavljaju svojevrsni prozor u svet, a vi odlučujete šta ćete kroz taj prozor gledati. 

O vama mnogo može govoriti kakve ljude pratite. Na taj način se veoma lako može saznati koji su vaši hobiji, interesovanja, na koj način se informišete. Zapravo, to što konzumiramo na mrežama pomaže algoritmima da sa velikom preciznošću odrede koji je naš tip ličnosti. Ako vas više zanima o tome kako društvene mreže utiču na nas, preporučujemo vam da pogledate dokumentarac The Social Dillema.

Dakle, nemojte umanjivati važnost koju društvene mreže imaju u vašem životu, vašim odlukama i vašem načinu razmišljanja. Većina ljudi dnevno provede barem sat vremena skrolujući po mrežama, što u suštini, čini pozamašni deo dana. Nemoguće je da to ne utiče na vas.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Noisetier (@thenoisetier)

To znači da treba da prestanemo da poričemo realnost, da govorimo kako su to samo profili na mrežama koji nisu bitni. Iza svakog profila, koliko god mali bio, krije se osoba, dok svaki profil predstavlja mali medij koji ostvaruje uticaj i na druge ljude.

Sad kada sve to uzmemo u obzir, veoma je očigledno da je bitno koga pratite i koga puštate u svoj svet. Godine 2018. objavljeni su podaci da je Instagram druga najkorišćenija socijalna mreža na svetu, ali da je mreža koja ostvaruje najnegativniji uticaj na mentalno zdravlje mladih ljudi.

Iako su ovo podaci od pre četiri godine, i dalje ne možemo reći da smo naučili kako da zdravo koristimo društvene mreže. Zapravo, sa dolaskom TikToka, vreme koje provodimo na društvenim mrežama je poraslo, zato nam se čini da kratki snimci do tri minuta ne oduzimaju mnogo vremena. Onda vam prođu sati u skrolovanju, a da to ni ne primetite.

Comments