Vodili ste ljubav i uspeli da se opustite, predate i uživate i kada se sve završilo, još niste došli do daha, a on je već ustao, otišao u kupatilo i vratio se obučen. I nije ponovo legao pored vas, da vas drži u naručju, da se ljubite i mazite, da podelite utiske. 

Kad vam se to prvi put desi, osećate se potpuno idiotski. Očekujete da izvadi novac i stavi ga na stočić, pitate se šta se dešava i da li ste oboje učestvovali u istom činu? Vama se činilo da vodite ljubav, ali možda je on imao samo seks. Knedla vam stoji u grlu, iskidani ste između ljutnje, zaprepašćenja i povređenosti, a kad pokušate da ga neposredno pitate šta nije u redu i zašto se tako ponaša, on vas uverava da je sve u redu i da je to njegovo uobičajeno ponašanje. On ne misli da je prekidanje povezivanja i uskraćivanje nežnosti nakon seksa problem i smatra vaša osećanja preteranim i neadekvatnim. Zbog čega se osećate još idiotskije. Dakle, šta se dešava u njihovim glavama i telima što izaziva ovaj zbunjujući fenomen, sa kojim se žene tako često suočavaju? 

Pre svega, ne ponašaju se svi muškarci tako, ima i onih koji se jednostavno okrenu i zahrču. Šalimo se! Naravno da ima nežnih muškaraca, koji ostaju povezani i uključeni i nakon seksa i koji jednako uživaju u razmeni nežnosti, emocija i misli i cene te trenutke posle vođenja ljubavi kao najintimnije i najradosnije. 

Ali, ako vaš partner želi odmah telesno da se odvoji od vas, to znači da se odvaja i emocionalno – distancira se. Ovo su pojedini od najčešćih razloga zbog kojih to rade: 

Osećanje stida i krivice 

To je vrlo tužan razlog, jer je povezan za vrlo pogrešnim predstavama o seksu i intimi. Muškarci koji se stide svojih „životinjskih impulsa“ doživljavaju seks kao valjanje u blatu, na koje su prinuđeni svojom „svinjskom“ prirodom i pošto se osećaju uprljano, žele da se distanciraju od osobe sa kojom su se valjali, koja je svedok i saučesnik. Mnoga neprijatna pomešana osećanja se ovde javljaju i uglavnom ostaju potisnuta, a muškarci koji govore o tome, uglavnom kažu da osećaju gađenje i žele da nestanu. Oni ne vole i ne prihvataju ni žene, ni sebe, u kompletnoj ljudskosti i prirodnosti i to što imaju potrebu za ženama (seksom) doživljavaju kao kaznu. 

Pročitajte i ovo: #sextalk: 5 mitova o seksu koje treba da razbijemo

Neurohemijske promene 

Orgazam oslobađa „hemijski talas“ koji izaziva osećanje euforije i zadovoljstva. Ova osećanja mogu biti snažna i izazvati potrebu za smirivanjem, uspostavljanjem kontrole, odmorom, povlačenjem, osamljivanjem. I opet je nesvesnost najveći problem – kad je neko spreman da procesuira osećanja, onda može (i želi) i da razgovara o njima. 

Relaksacija 

Orgazam je često praćen oslobađanjem mišićne napetosti i totalnim opuštanjem, čiji je jednostavni nastavak utonuće u san. I to je verovatno i najzdraviji i najprihvatljiviji razlog za izostanak maženja i deljenja bliskosti. A ako se to dešava vašem partneru, biće vam jasno o čemu se radi, pa se nećete osećati (toliko) loše. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by (@_.couple_goals._20)

Izbegavanje vezivanja 

Muškarac koji ne želi da se veže, ne želi ni da stvra bliskost i koliko god da se pokazao kao dobar, predan i izdržljiv ljubavnik, on će se posle seksa svesno povući i distancirati, jasno vam stavljajući do znanja gde su granice vašeg odnosa. To, sa druge strane, znači da je svestan snage razmene energije i da je namerno blokira, jer ne želi da se prepusti odnosu – dovoljno je što se prepustio seksu. 

Muškarci i žene su različiti 

To je tačno, ali nije nemoguće prevazići te razlike – samo što to znači da on mora da napregne mozak, koji je „dizajniran“ da se fokusira na fizičke senzacije i da razvije viši nivo empatije, kako bi pratio širenje krugova unutar (pa i izvan) širokog spektra emocija koje registruje ženski mozak, pre, za vreme i posle intimnog odnosa. 

Pročitajte i ovo: Šta ako ne želi da stavi kondom?

Evolucioni razlozi 

Moguće je da su muškarci „programirani“ da se odvoje od žene nakon seksa. Takvo ponašanje, evoluciono ima smisla, jer je muškarac podstaknut da seje svoje seme što je više moguće. Odvajanje nakon orgazma bi moglo biti urođeni odgovor čiji je cilj obezbeđivanje reproduktivnog uspeha. Iz tog razloga, muškarci se posle seksa mogu osećati emocionalno izdvojeno, dok se žene osećaju emocionalno povezanije. 

Šta god bio razlog, postorgazmička distanca je stvarnost za mnoge muškarce i izvor nezadovoljstva mnogih žena. 

Naslovna fotografija: instagram.com/clemalauxdiet

Brankica Milošević 

Comments