Možete da se osećate seksi, poželjno i samouvereno kada ste nagi bez obzira na to kako izgledate. I tu je najbitnije od svega da sebe prihvatite. Naravno, svako od nas ima nešto čime nije zadovoljan na svom telu i želi nešto da promeni, ali to ne treba da vas sprečava da se osećate prijatno i uživate u njemu.

U redu je i da radite na tome da nešto kod sebe promenite da biste se bolje osećali u svom telu, ali samopouzdanje zaista jeste nešto što dolazi iznutra.

Da li osećate neprijatnost kada ste nagi pred partnerom? Kad ste nagi ispred ogledala – da li samo gledate svoje mane ili želite što pre da se obučete? Ovo su načini kako da naučite da pružite ljubav svom telu:

Dekonstruišite pojmove lepote

Lepota definitivno nije nešto objektivno, ali diktiranjem trendova se postiže suprotan efekat. Odnosno, postavljaju se kriterijumi lepote koje bi svako trebalo da postigne da bi bio “lep”. Tu se iz jednačine sasvim oduzima činjenica da su malobrojni pojedinci dobili na genetskoj lutriji, a da će za mnoge ti kriterijumi uvek biti nedostižni.

Osim toga, ti trendovi lepote se svaki čas menjaju. Dvehiljaditih je to bilo izuzetno mršavo telo, onda je postalo popularno telo sa oblinama, ali uskim strukom i mršavim rukama i nogama. Pretpostavlja se da će naredni trend lepote ponovo biti mršava tela kao pre dvadeset godina.

Pročitajte i ovo: 10 telesnih istina koje će vas osloboditi

Namera tih trendova jeste da dobijete još nesigurnosti kojih ćete se rešiti ako kupite određeni proizvod ili uradite kozmetički tretman. Poenta jeste da se ne osećate lepo u svojim telima. Što pre to budete shvatili, to ćete se pre osećati bolje sami sa sobom.

Nije sve u telu

Seksepil dolazi iz glave, ne iz vašeg izgleda. Sigurno ste videli osobe koje ne odgovaraju standardima lepote, ali su seksepilne, harizmatične i pune samopouzdanja. Takođe, devojke koje su izuzetno zgodne ne moraju automatski prštati od samopouzdanja, zato što su i pored toga nesigurne u sebe.

Ako se osećate loše po pitanju svog tela, nemojte biti strogi prema sebi. Setite se i svojih dobrih osobina, sigurno vam se nešto dopada na svom telu i krase vas osobine koje se smatraju seksepilnim, kao što je duhovitost.

Razmazite sebe

Povremeni odlazak kod frizera, odlazak na manikir, na opuštajuću masažu, kupovina odeće i obuće su sve stvari koje će vam pomoći da se osećate bolje u svojoj koži. Ako negujete sebe i dajete sebi ljubav, vaše samopouzdanje će rasti. Zato nema ničeg lošeg u tome da razmazite sebe. Naravno, to nije jedino šta treba da radite, nega je samo jedan deo slagalice izgradnje sveukupnog samopouzdanja.

Pronađite od nege šta vam pomaže da se najbolje osetite – da li je to depilacija, kupovina, spa tretman? To što vam najviše prija – to češće radite.

Šta stoji iza negativnih misli

Dobar deo negativnih glasova koje čujete u glavi, zapravo, uopšte ne potiču od vas. To mogu biti glasovi svih ljudi koji su negativno uticali na vas i zbog kojih ste posumnjali u sebe. Poslušajte te glasove, odakle dolaze, koji su trenuci kada vam je neko rekao nešto zbog čega ste stekli negativnu sliku o svom telu. Kako ste se tada osećali?

Pročitajte i ovo: Ne zatamnjujte delove sebe koji blistaju

Iza negativnih misli uvek postoji nešto dublje, neprijatna emocija sa kojom niste imali kapaciteta da se nosite. Vrlo, vrlo retko su te misli, zapravo, vaše. A i kad jesu, zapitajte se da li one potiču od nametnutih standarda lepote.

Da biste to otkrili, moguće je da će vam biti neophodna psihoterapija, jer tek tada ćete moći uz pomoć stručnog lica da zađete u dubinu tih misli i naučite kako da se nosite sa njima kako vas više ne bi povređivale.

Za izgradnju samopouzdanja je potrebno vreme, ali imajte strpljenja i doći će trenutak, kad se sledeći put pogledate nagi u ogledalu, kad ćete osetiti samo pozitivne emocije.

Naslovna fotografija: instagram.com/emperiance

Jovana Petković

Comments