Zaljubljenost doživljavamo kao nešto čime ne možemo da upravljamo, niti da odolimo – ona se dešava na magičan način, koji je pritom sasvim prirodan. Skoro kao prirodna nepogoda. Kao što se nebo otvori i sruči na sve pod sobom, galone vode uz munje i gromove, tako se otvori um i mi malo poludimo (ili malo više). Osećamo se kao narkomani i jedino što nas zadovoljava (nakratko) jeste doza voljene osobe. Ne možemo da se odvojimo od nje, da skinemo ruke sa nje, želimo da budemo sami na svetu, da bismo neometano uživali u tom intenzitetu. Ali, ta osećanja prolaze, ublažavaju se, smanjuju i gase. Hemija se menja, a ponekad se dešava da kad se „otreznite“ od zaljubljenosti, ne možete da shvatite zašto ste bili toliko ludi za tom osobom. Odjednom shvatate da više niste zaljubljeni, a zatim to počinjete i da prihvatate. 

Ako posle zaljubljenosti ostane privrženost, poštovanje, ako se osećanja prodube i želite da ostanete sa tom osobom i da razvijate odnos, onda se suočavate sa izazovima ljubavi, koja se ne dešava sama od sebe, već traži zalaganje, odlučnost, istrajnost, napor. I ispostavlja se da je ljubav nešto sasvim drugačije od zaljubljenosti, iako je iz nje proistekla. Zapravo, češće se ispostavlja da iz zaljubljenosti ništa nije proisteklo i da kad više niste zaljubljeni, nemate ništa što biste mogli da delite i gradite sa drugom osobom. Nemojte žuriti da donesete zaključke – ušli ste u proces odvajanja od druge osobe i to je sigurno zbog vašeg ličnog razvoja dobro za vas, zato iskoristite to vreme da razmišljate i preispitujete.

Prepoznajte znake da više niste zaljubljeni

Osećate ogorčenje prema partneru

Ako u vama stalno tinja nezadovoljstvo koje prepoznajete kao ogorčenost, i sa partnerom uopšte ne razgovarate o tome, to znači da vam se odnos urušava. Ne osećate se vrednovano, ne osećate da vam partner uzvraća osećanja – možda u vama ima ljubavi i želje, ali veza se očigledno gasi. A možda, pošto više niste zaljubljeni, uviđate realnu neodrživost vašeg odnosa.

Kada više niste zaljubljeni – ravnodušni ste

Ne zanima vas naročito šta partner želi, šta oseća, šta misli. Nije vam ni prijatan, ni neprijatan, jednostavno – njegovo prisustvo u svom životu uzimate zdravo za gotovo i uopšte se ne uznemiravate oko toga. Ako je tu, dobro, ako ode, isto dobro, svejedno vam je. Ništa ga ne pitate, nemate ni o čemu sa njim da razgovarate, učestvujete u čemu god je potrebno i što on traži, ali niste baš uključeni. Ravnodušnost je siguran znak da više niste zaljubljeni, i da nema nikakvog materijala od kog biste mogli da izgradite odnos. Ostati u takvoj vezi naprosto nije fer, ni prema sebi, ni prema partneru. Možda je za vas ravnodušnost emotivni odmor u odnosu na ludila koja ste proživljavali u toksičnim odnosima, ali to je samo prolazni utisak. Ne želite da ne osećate ništa, već želite da iskusite ljubav.

Pročitajte i ovo: Šta da radite kad privlačnost nestane

Kada nemate želju da se družite sa partnerom, više niste zaljubljeni

Možda ste ušli u zajednički život sa partnerom u periodu zaljubljenosti i sada vas je realnost sustigla i to nije prijatno – ne da nemate želju da provodite vreme sa partnerom, već je svaki razlog da se izvučete i udaljite dobrodošao. Znate, ovo je opasna klopka u koju mnogi upadaju i nikada se iz nje ne iščupaju, jer shvate da su u zamci tek kad dođu deca i kad zajednički interesi nalažu da udružite snage i radite za porodicu. I onda obično jedan od partnera postane radoholičar koji od porodice beži u posao, tvrdeći da radi zbog porodice, a drugi se oseća ogorčeno i izdano – ili mu možda odgovara ta situacija, taj oblik paralelnog života u kome se retko sreću i gotovo nikad ne razgovaraju. Ne želite tako da živite, bez bliskosti i razmene, bez osećanja povezanosti i zajedništva.

Tražite emocionalnu podršku i povezanost sa drugima

U partnerskom odnosu emocionalna veza i komunikacija su osnova za odražvanje ljubavne veze. Ako se za podršku obraćate prijateljima i porodici i svima se poveravate osim partneru, to može biti znak da više niste zaljubljeni, kao i da nemate na čemu da gradite dublji odnos nakon zaljubljenosti, jer nemate poverenja u partnera. Takođe možete upasti u emocionalnu prevaru, nalazeći razumevanje, pažnju i podršku kod nekog ko ne traži ništa od vas, a vi ne osećate da ste činom poveravanja i emocionalne razmene zapravo već skliznuli van okvira odnosa u kome ste.

Jasni znaci su kada nema seksa, nema planova za budućnost, kada nemate dobro mišljenje o partneru i ponižavate ga pred drugima – tu vam ne treba tumačenje, osim podsticaja da razmislite o svom ponašanju i da prestanete da se svetite drugoj osobi zbog toga što su se vaša osećanja ugasila i vaša očekivanja izneverena.

Šta da radite kad shvatite da više niste zaljubljeni

Pratite šta se događa i kako se osećate, da biste shvatili da li je u pitanju samo promena hemije i prestanak zaljubljenosti, ili se radi o tome da vi osim te hemijske veze sa tom osobom i nemate nikakvu drugu, dublju i obuhvatniju povezanost. Kada pažljivo pratite, možete uočiti stvari koje su vam promicali i ustanoviti da li vam je nivo sreće i zadovoljstva značajno opao i da li biste se bolje osećali kada biste okončali taj odnos.

Pročitajte i ovo: Da li pauza može spasiti vezu

Kako vidite sebe u budućnosti

Zamislite svoj život za pet i deset godina. Ovo je jednostavan i delotvoran test – zamislite kako ćete izgledati, šta ćete raditi, kako ćete proslavljati rođendan, ili neki drugi važan datum. Kada dočarate sebi tu sliku pogledajte okruženje. Sa kojim ljudima delite budućnost? Prijatelji, porodica, kolege, neke nepoznate osobe (još ih niste sreli) – a da li je partner deo te slike, da li se on raduje i slavi sa vama? Ako ne možete da ga vidite pored sebe u budućnosti, to je gotovo siguran znak da vas dvoje i nemate zajedničku budućnost.

Razgovarajte sa partnerom

Dužni ste da pokrenete razgovor o tome gde ste i kako se svako od vas oseća i da li sa tim treba i možete da nastavite dalje. Otvoren razgovor može biti bolan i težak, ali vas može zbližiti. Možda otrkijete da ste se udaljili, jer ste zanemarili jedno drugo i niste ulagali u svoj odnos, očekujući da ljubav radi za vas, možda među vama još postoje topla osećanja i možda možete da zamislite zajedništvo u budućnosti. Možda treba da reinvestriate u svoje zajedničke vrednosti i možda vaš odnos vredi napora, koji morate zajedno uložiti. Razgovarajte o tome zašto ste se zaljubili jedno u drugo, šta ste hteli od te veze, šta ste očekivali, u čemu ste se razočarali, šta je ono što želite za sebe i svoj život sada i ubuduće i vidite da li ste to podudara i po kojim tačkama. Možda je to prelomni momenat u vašem razvoju i možete nastaviti da evoluirate zajedno.

Možda treba da potražite pomoć terapeuta, da biste redefinisali svoj odnos i shvatili šta i kako da radite dalje. Ali ponekad, naročito posle otvorenog razgovora, znate da ne samo što više niste zaljubljeni, nego i da nema svrhe truditi se, da ništa neće spasti vaš odnos, i da je za oboje mnogo bolje da se mirno rastanete, nego da se mučite pokušavajući da oživite nešto što više ne postoji.

Naslovna fotografija: instagram.com/emperiance

Brankica Milošević

Comments