Okolina je prepuna distrakcija i ponekad možemo da ih ignorišemo i upravljamo svojom pažnjom, a ponekad nam sve smeta i nemoguće nam je da ostanemo fokusirani. Umesto da se utešimo pomišlju da je to samo ponekad i nastavimo da skrolujemo po telefonu, mogli bismo da zastanemo i razmislimo, koliko nam je otežano održavanje pažnje. Kada ste nešto poslednji put radili, gledali, čitali, učili, sa punom pažnjom koju ste mogli da održite duže od sat vremena? Čak i kad gledamo omiljenu seriju ili film na TV-u, više se ne nerviramo kad počnu reklame, nego nam taj predah dobro dođe, jer imamo nešto drugo da uradimo ili odmah dohvatimo telefon da proverimo kako virtuelni svet funkcioniše bez našeg konstantnog prisustva.

Toliko smo navikli na ometanja, da možda više i ne umemo da ostanemo fokusirani satima i da potpuno zaboravimo na spoljni svet, baveći se nečim što nas okupira. To su primetili i naučnici, koji nam nude neke tehnike za održavanje pažnje, koje rade na principu prekidanja obrazaca, odnosno, uspostavljanja novih obrazaca prilikom gledanja, slušanja i čitanja.

Tehnika boje za održavanje pažnje

Kada ste na predavanju ili sastanku, ili prisustvujete nekoj edukaciji i vaš um počne da luta, kad shvatite da uopšte niste slušali – a želite da čujete i biće vam potrebno da se prisetite sadržaja, pokušajte sa ovim trikom: čim izgubite pažnju, prošetajte pogledom i potražite nešto crvene boje. Malo je gledajte, a zatim se opet usredsredite na predavača. Sledeći put kad izgubite pažnju, potražite nešto narandžaste boje, a zatim se vratite na praćenje predavanja. Svaki put kad vam pažnja popusti naizmenično menjajući boje. Ovo pomaže da se izgradi raspon pažnje, jer će mozak, koji voli obrasce, prepoznati da se prostor između traženja boje proširuje, pa će povećati održavanje pažnje.

Pročitajte i ovo: Vodič za povećanje fokusa na sve što radite

Tehnika ometanja podsvesnog uma

Dok čitate, možete poboljšati održavanje pažnje tako što ćete zatvoriti knjigu (zabeležite gde ste stali), a zatim ćete pogledati po sobi. Udahnite duboko nekoliko puta. Ako imate pri ruci čašu vode (a bilo bi dobro da je imate dok čitate), popijte vodu. Zatim se vratite čitanju. Otkrićete da ovom radnjom, svaki put kada vam pažnja popusti, prekidate šablon, skrećući pažnju svom podsvesnom umu. Jednom kada prekinete šablon,  mozak proširuje vreme koje možete provesti usredsređeni, čitajući bez gubljenja pažnje. Uvidećete da ćete moći da čitate i po pola sata i da pamitite ono što čitate, umesto da prekidate na svakih desetak minuta.

Pročitajte i ovo: Kako da pronađete fokus kad vas život rastrže u raznim pravcima

Tehnika ritma disanja

Treća vežba se odnosi na održavanje pažnje kada nekog slušate. To je drugačija situacija nego prilikom predavanja, jer ste možda kod kuće i slušate neki podkast dok perete sudove, ili vežbate, ili ležite i odmarate oči. Da biste ostali svesni i prisutni dok slušate, obratite prvo pažnju na osobu koja govori (ako nemate vizuelni pristup, zamislite je) – posmatrajte je i pokušajte da postanete svesni kako ona diše, a zatim počnite da podražavate njeno disanje – udišite i izdišite u ritmu u kome govori osoba koju slušate. Uvidećete da ovo povećava vašu pažnju i da vam je lakše da se usredsredite na ono što čujete, kada sinhronizujete svoje disanje sa disanjem govornika. Postoji nešto što održava vašu svest kada pratite ritam daha, što vam pomaže da ostanete pažljivi i zapamtite informacije koje čujete.

Naslovna fotografija: instagram.com/emperiance

Brankica Milošević

Comments