Osećaj koji imamo na početku veze je uvek divan – vaš novi dečko deluje savršeno, odlično ste usklađeni, zaljubljeni ste i neverovatno srećni. Imate osećaj da će ta faza u vezi trajati zauvek, no ona uglavnom traje svega nekoliko meseci. Kao da ste odvojeni od sveta, kao da ste samo vas dvoje u magičnom ljubavnom balonu i niko ne može da vas dodirne.

Koliko uopšte traje ta početna faza? Ne postoji konkretan odgovor na ovo pitanje, zato što svaka veza ima svoju dinamiku. Zato može trajati od nekoliko meseci, pa i do nekoliko godina. Kraće će trajati ako svaki dan čitav dan provodite zajedno i moguće je da će trajati duže ako ste u vezi na daljinu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Human Lovers (@humanlovers)

Takođe, postoje različiti načini kako se faza medenog meseca završava. Nekada to može biti u pitanju jedna velika svađa, ali češće su sitnice koje počinjete da primećujete kod partnera, a koje počinju da vam smetaju. Neminovno je da će se ona dogoditi, samo je pitanje vremena kad. I ta promena i treba da se dogodi, to nije ništa loše.

Pročitajte i ovo: Velika razlika koju čine male stvari – kako da sačuvate brak

Prestanak faze medenog meseca znači da veza postaje realna, da zaista upoznajete tu osobu bez roze naočara. Zato možda i ne treba da pokušavate da sprečite da ova faza veze izbledi, ali ako to želite, to ćete uraditi tako što ćete se okrenuti ka sebi. Tako što ćete pronaći novi hobi, tako što ćete osigurati da budete srećni sami sa sobom, jer ćete onda biti još srećniji u vezi sa partnerom.

Sa dugom vezom ćete naučiti pojedine stvari, a to je da svaki odnos prolazi kroz razne faze. Odnosno, zaljubljivaćete se više puta u svog partnera. Znaćete sve njegove mane, znaćete kako diše, prihvatićete ga u potpunosti i voleti svim srcem. To je nešto daleko bolje i ispunjenije od početaka u vezi. A ovo su razlozi zašto:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Human Lovers (@humanlovers)

Ljubav je jača od zaljubljenosti

Mnoge veze se završavaju kada prođe početna faza, zato što parovi tada shvate da, zapravo, nisu jedno za drugo. Tek kada prođe zaljubljenost, bićete u stanju da shvatite da li vam se osoba sviđa ili ne, jer ćete biti u stanju da je vidite na drugačiji način.

Svi imamo iritantne navike, osobine, principijelna uverenja, nešto što može da vas odbije. Vremenom u vezi možete shvatiti koliko ste kompatibilni i funkcionalni zajedno. Na početku je sve ružičasto i lako je zažmuriti na ono što vam se, u stvari, ne dopada. Zato, kada steknete staž i vaša ljubav ojača, moći ćete da volite tu osobu i da niste zaljubljeni u nju. Kasnije će se ta zaljubljenost ponovo vraćati i nailaziti u talasima, a ljubav je stabilna, ona ostaje.

Pročitaje i ovo: Povratak romantike – usporite i upoznajte se

Seks postaje bolji

Da, seks ume da bude vrlo strastven na početku, to je lepota nove veze. Vremenom možete da upadnete u monotoniju, zato što ste pronašli omiljene poze, zato što znate šta kome prija, pa iznova ponavljate isti čin. Morate se potruditi da biste izbegli tu zamku, istraživati nove stvari i isprobati nešto što mislite da bi vam prijalo.

No, ono u čemu je seks u dužoj vezi bolji, kada se zaobiđe monotonija, jeste u tome što ste daleko opuštenije. Žene često budu previše svesne svog tela, uvek razmišljaju kako ih partner vidi. Tek kasnije mogu u potpunosti da uživaju.

Radujete se onome što vas očekuje

Kada prođete zajedno kroz “sito i rešeto”, znate da nije tako lako da vas neko poremeti. Da, na početku veze imate osećaj da niko i ništa ne može da vas rastavi, a posle godina veze, sigurni ste da možete da izdržite i tačno znate koliko je vaša veza jaka. Ne bazirate se samo na osećaju, već na činjenicama.

Naslovna fotografija: instagram.com/humanlovers

Jovana Petković

Comments