Dosad smo u 2022. godini primetili da su trendovi u dizajnu enterijera bili fokusirani na ponovno osvajanje prostora koji smo namenili za rad od kuće, osveženo interesovanje za prirodne elemente, kao i na nagon za kupovinu održivog nameštaja. Za jesen/zimu 2022. domovi su postali “samouvereniji” i veseliji, sa jakim retro referencama i paletama toplih boja. Dok zatvaramo godinu, sve više dominira stil sedamdesetih, koji nam donosi zabavnu, optimističnu energiju ovog perioda. Veće promene ćemo primetiti u našim kuhinjama, jer su nam sve više interesantne kreativne pločice, razigrane nijanse i novi načini za odlaganje hrane i stvari. I DIY projekti su sve popularniji, trend koji je boom doživeo u toku pandemije korona virusa. 

Ovo su trendovi u dizajnu enterijera koji nas očekuju do kraja 2022:

70s revival

Opušteni stil, prirodni materijali i zemljani tonovi u dizajnu enterijera sedamdesetih ponovo su oživeli i ove godine. Dekor je prizeman i zabavan, evocira na slobodni duh i optimizam tog perioda, a primer toga možemo videti u TV seriji That ’70s Show. Enterijer sedamdesetih podrazumeva eklektični miks tekstura i šablona, kao uključuju animal print, čupave tepihe, nameštaj prekriven somotom, geometrijske oblike i zaobljene ivice. I, naravno, mnoštvo slika i zelenila.

Najnužnije stvari

Oni koji nisu vični bojama i kreativnom neredu, imaju mnogo više izbora u 2022, jer na tržištu preovlađuju neutralni i jednostavni komadi nameštaja koji su dizajnirani tako da samostalno mogu stajati u prostoru. Ovi drveni komadi pružaju osećaj mira koji se vezuje za jesenju sezonu, a time što ćete minimalistički opremiti svoj dom napravićete kohezivan prostor u kom ćete se osećati učaureno i fokusirano. Nežne braon i bež nijanse će činiti da se osećate toplo i rasterećeno, a cilj je da stvorite intimnu, umirujuću sredinu, bez bespotrebnih stvari. Pored prirodnog nameštaja, dodajte lampe, tepihe i jastuke koji pružaju dovoljnu količinu svetlosti i teksture, a potom i vaze, ogledala i ramove sa fotografijama.

Pročitajte i ovo: Kad je uređenje i dekoracija doma izvor nesporazuma i nesuglasica

Otvorene police

Praktična rešenja za odlaganje predmeta u kuhinji su obavezna pri uređenju svakog doma, a otvorene police ponovo postaju popularne jer donose dozu neformalnosti u inače funkcionalnom prostoru. One donose rustični, homey vajb koji ima opuštajuće dejstvo, čineći nas da se osećamo sigurno. Na njih možete ređati tanjire, šolje, tegle, korpe (možda i one antikvarne), i time obezbediti jedinstveni dekor svom domu. Uz ovo, otvorene police su odlične za one koji vole da kuvaju, budući da pružaju nesmetani pristup svim potrebnim sudovima i začinima. 

Živopisne pločice

Pločice su sjajan način ako želite da unesete dovoljnu dozu boje i zanimljivosti u svoj prostor, i ne morate samo da ih smestite u kupatilo ili kuhinju, već njima možete popuniti istureni zid u hodniku ili dnevnoj sobi; pogotovo ako vam je ceo prostor minimalistički opremljen, pa će ovakav potez obezbediti potrebnu dozu živosti i kreativnosti. Pločice (i tapete) imaju moć da u potpunosti transformišu prostor. 

DIY zidni paneli

Zidni modeli su u toku pandemije doživeli veliku popularnost (što i danas traje), a društvene mreže su planule od inspiracije, sa dominantnim haštegovima #wallpanelling i #wallpanellingideas. Mnogi na svoje zidove dodaju drvene panele koje farbaju u razne boje, time obezbeđujući notu luksuza u svom prostoru, ne trošeći veću količinu novca. Mnogi se odlučuju za panele iznad kreveta u spavaćoj sobi, kreirajući “žarišnu” tačku koja može odgovarati različitim estetikama i dodati nove teksture inače praznoj površini. 

Blagotvorna roze

I pastelne boje su in, jer izazivaju osećaj radosti i spokoja, a topla roze boja je isplivala kao glavni izvor wellness energije. Na primer, roze kuhinje se dobro slažu uz bronzane i mesingane elemente i daju optimalnu dozu topline, ne opterećujući čula. Topla roze nijansa se odlično uklapa sa belim i mesinganim elementima što, pored toga što prostor čini prijatnim, čini ga i ultramodernim. Tamnoroze i zlatni elementi međusobno komplementiraju i donose sofisticirani, savremeni touch

Pročitajte i ovo: Najbolji načini da maksimalno iskoristite svoj prostor u malom stanu

Naslovna fotografija: instagram.com/lovinglinden

Dušan Veselinović

Comments