Organska hrana ima brojne prednosti i sve više ljudi razmišlja da pređe na ovu vrstu ishrane. Ako i vi razmišljate u tom pravcu i želite da počnete zdravije da se hranite, a ne znate kako to da izvedete, ovo su jednostavna uputstva koja možete primeniti.

Organska hrana na 10 načina

Zasadite baštu

Jedan od najsigurnijih načina jeste uzgajanje organskog voća i povrća, ako imate uslova za to. Ne treba vam velika bašta – dovoljna je baštica, oko koje se može angažovati cela porodica. Možete lako nabaviti organsko seme i savete kako, šta i u kada da uzgajate. Organska hrana iz sopstvene proizvodnje, garantuje vam kvalitet, mada zahteva vreme i napor. Ukoliko volite baštovanstvo, ovo može biti vrlo koristna hobi za vas.

Pridružite se gazdinstvu koje proizvodi organsku hranu

Potražite u svojoj okolini neku zajednicu, domaćinstvo ili gazdinstvo, koje se već bavi oganskom proizvodnjom. Možete doprineti svojim radom, ili obezbediti da vam organska hrana redovno stiže.

Kupujte lokalne proizvode

Na svakoj pijaci imate preprodavce, one koji nabavljaju proizvode koje prodaju, kao i onih nekoliko proizvođača, koji nude sopstveno voće i povrće, koje sami uzgajaju.

Organska hrana na veliko

Može vam se više isplatiti da organske proizvode nabavljate u lokalnim prodavnicama zdrave hrane kao „rinfuz“, odnosno, usitnjene ostatke, koji zadržavaju kvalitet, samo zrna ili plodovi, kao što su pasulj, žitarice, orasi, nisu cela. Te namirnice mogu dugo da stoje i lako se čuvaju, pa ih možete uzeti u većoj količini.

Pročitajte i ovo: Kalorična hrana koju možeš jesti bez griže savesti

Nabavite više osnovnih namirnica

Možda ćete biti u iskušenju da uzmete neke gurmanske ili „specijalne“ organske namirnice, jer smatrate da to mora biti nešto posebno. Ali mudrije je da nabavite osnovne proizvode, koje ćete svakodnevno koristiti za jelo. Organska hrana se sastoji od svega što inače nabavljate na pijaci i u prodavnici, samo je uzgajana na zdravom zemljištu, bez toksina.

Ne uzimajte veće količine namirnica kojima ističe rok  

Ne želite da gomilate namirnice kojima brzo ističe rok trajanja, da ne biste morali da ih bacate. Možda ćete češće ići u nabavku, ali vredi potruditi se da biste bili sigurni da postupate ekonomično i nabavljate sveže proizvode, koje ćete odmah konzumirati.

Smrznuta organska hrana – da ili ne

Smrznuta ogranska hrana, kao i svaka druga, praktična je za čuvanje, ali preporuke stručnjaka su da se ipak držite svežih proizvoda! Osim toga, kad jedom odmrznete pakovanje, morate ga celog upotrebiti, a pitanje je da li vam je porebna (ili dovoljna) ta količina. Sveže namirnice mogu da potraju par dana i možete ih tačno odmeravati kad pripremate obrok.

Pročitajte i ovo: Dosadile su vam dijete? Intuitivna ishrana je prava stvar za vas

Sezonska organska hrana

Kada je sezona bobičastog voća, nabavljajte na pijaci bobičasto voće. Kad se bobice dopremaju izdaleka, jer je sezona prošla, neke druge namirnice mogu biti sigurniji i bolji izbor.

Menjajte svoju listu za kupovinu

Kupujte različite proizvode, u skladu sa cenom i sezonom – napravite spisak za nedelju dana i svake nedelje menjajte (smanjite jednu vrstu, a dodajte drugu vrstu proizvoda) – kad postanete redovni u nabavci organske hrane, bolje ćete se organizovati.

Ne uzimajte prethodno isečene proizvode

Kriške, ili polovine su primamljive, ali možda se više isplati uzeti celo voće ili povrće – potrebno je samo nekoliko minuta da sami narežete na kriške i komade ono što nabavljate.

Organska hrana vam donosi koristi na duge staze

Konzumirajući organsku hranu, osećaćete se „lakše“ i imaćete više energije, ali ne morate odmah promeniti čitav jelovnik i način ishrane. Možete početi postepeno da uvodite organsku hranu u svoju ishranu, ili možete redovno nabavljati samo određene proizvode. Samim tim što unosite više zdrave, smanjujete količinte nezdrave hrane i to će pozitivno uticati na vaš organizam, zdravlje i nivo energije, na duge staze.

Naslovna fotografija: instagram.com/

Brankica Milošević

Comments