Depresija je bolest, jedna od najčešćih mentalnih bolesti savremenog sveta i tek sad se više govori o njoj iako je stara koliko i čovečanstvo. No, depresija ima veoma široko značenje, od depresivnih osećaja i epizoda, pa sve do kliničke depresije. Neretko ne možete sami da osvestite gde se nalazite na toj lestvici, jer to i jeste posao stručne osobe.

Ipak, postoje emocije koje se najčešće sreću kod osoba koje imaju bilo kakvog iskustva sa depresijom – osećaj tuge, gubitak interesovanja za aktivnosti u kojima su ranije uživale, problemi sa spavanjem, preveliki ili premali apetit, manjak volje i motivacije, anksiozni osećaji, manjak energije, osećaj bezvrednosti i krivice, beznađe.

Iako o mentalnom zdravlju sada govorimo više nego ikad pre, mentalne bolesti i dalje nisu dovoljno ozbiljno shvaćene, pa odatle i pitanje: zašto nije tako lako izaći iz depresivnog stanja? Zato što je u pitanju mentalno stanje koje opseda misli i gde pozitivno razmišljanje vrlo često ne bude ni od kakve pomoći. Kad imate depresivne misli, one vas obuzmu, kao da ste u tunelu, u mraku odakle ne vidite izlaz, zarobljeni ste u sopstvenoj koži i životu, umorni, bezvoljni, nemate kapaciteta da išta promenite.

Ne postoji prekidač koji je potrebno samo da pritisnete i odmah ćete početi da živite pozitivno. Ne, to baš i ne funkcioniše tako. Jedna od najgorih stvari u vezi sa depresijom jeste što u jednom trenutku ona postane deo svakodnevice, deo rutine i zona komfora, koja zapravo nije nimalo komforna. Samim tim pomisao na izlazak iz nje ume biti zastrašujuć. Pomisao o životu gde gurate napred, gde se osećate bolje – može biti zastrašujuć, ne zato što vi to ne želite, već zato što nemate snage da to uradite.

Pročitajte i ovo: Ove rečenice ne treba da kažete osobi koja ima anksioznost

Upamtite, bilo da ste vi u pitanju ili neko od vaših bliskih osoba, depresija je ogroman teret, iskrivljuje vašu percepciju realnosti i tera vas da o sebi mislite najgore, da poverujete u svoje najmračnije misli i odustanete od svega što ste nekada bili i što vas čini srećnim. Borba sa depresijom je jedan od najvećih izazova koji možete imati u životu i potrebna je enormna mentalna snaga da biste makar ponekad sprečili spiralu svih negativnih misli.

Zato nemojte da imate ideju o tome da se iz depresije relativno lako izlazi, jer rešenje je jednostavno. Sa ovakvim stanjem se možete boriti nedeljama, mesecima, godinama, decenijama, čitavog života. To je ogromna borba i moraćete da imate mnogo strpljenja za sebe i nekog stručnog ko će vas usmeriti na pravi put.

Desiće se okolnosti koje će učiniti da se ponovo osećate loše, pa ćete posle toga ponovo biti bolje, depresivna stanja nisu ravna linija. Ako se sad osećate dobro, to ne znači da se nećete ponovo osećati loše, ali uteha je u tome što važi i suprotno: ako se sada osećate loše, to apsolutno ne znači da se nikada više nećete osetiti dobro. Dajte sebi vremena i nemojte požurivati jedan ovako komplikovan proces.

Takođe, sasvim je u redu ako su vam potrebni medikamenti kako bi vam olakšali put. Hemija našeg mozga ima veliki uticaj na to kako ćemo da mislimo i kako ćemo se osećati, a ako je ta hemija u disbalansu, odnosno nemate dovoljno serotonina, sasvim je normalno da niste u stanju da se osetite srećnim. I niste vi krivi zbog toga, što ste sišli toliko duboko i što vam je čitav svet obojen u crno, upravo taj osećaj krivice i čini da se osećate još gore.

Moj način da se nosim sa depresivnim mislima jeste da idem dan po dan. Kad imam depresivne epizode, nisam u stanju da imam osećaj nade da ću se ikada osetiti srećno, to je preveliko očekivanje, previše neodređeno i previše u budućnosti. No, ono što sebi mogu da obećam jeste da ću imati nadu da će mi sutra kad se probudim biti bar malo bolje nego što je danas. A ako ne bude – ista nada ostaje za sutra. Zato, dan po dan, i jedan dan koji neće biti toliko loš će doći.

Pročitajte i ovo: Insulinska rezistencija i depresija – kombo koji nikome ne bih poželela

Naslovna fotografija: isntagram.com/velvetdynasty

Jovana Petković

Comments