Sezona praznika se često povezuje sa porodičnim okupljanjem, uživanjem u hrani i zabavama, ali to svakako nije jedini način da se bilo koji praznik proslavi. Ako su okolnosti ili ako je vaša želja bila da ove godine Božić provedete sa svojim partnerom, bez gužve i previše tenzije, onda je svečana večera za dvoje prava odluka za vas.

Nekada ste jednostavno premoreni od svega što vam se u toku nedelje dogodi, i taj jedan dan ne možete da provedete u gužvi, dok se vode teme koje vas samo još više opterećuju. Do sada niko nije napisao priručnik za preživljavanje praznika dok je cela familija prisutna, ali deluje kao da bi takva knjiga bila neverovatno popularna.

Na koji to način možete da proslavite praznike sa svojim partnerom i kako da maksimalno uživate u tim lepim danima? Bez obzira da li je Božić ili drugi praznik, nekako se na trpezi uvek podrazumeva meso, tako da vam je potrebno samo ono što će da upotpuni trpezu i donese joj posebnu magiju.

Pročitajte i ovo: TikTok recepti koje morate da isprobate

Štapići sa pršutom – predjelo

Sastojci: tanki štapići sa susamom i listići pršute.

Priprema: Za pripremu vam je potrebno svega 5 minuta. Obmotajte komadiće pršute oko štapića, a potom ih prepolovite po dužini. Servirajte ih u čaši ili zanimljivoj posudi. U slučaju da niste kupili tanke štapiće, možete i da iskoristite hleb isečen po dužini, ali je potrebno da ga pečete 10 minuta na 200 stepeni.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Helen (@gingerbread_eats)

Svinjski file serviran sa poširanim kruškama i plavim sirom

Sastojci: 1 kg svinjskog mesa, 2 cele kruške sitno iseckane, 1 kašika slanog putera, so, biber, ruzmarin, maslinovo ulje i plavi sir.

Priprema: Na puteru propržite luk, sipajte začine po želji, a potom dodajte krušku. Po želji možete da dodate i malo belog vina. Neka se kruška krčka oko 12 minuta, a nakon toga sklonite sa vatre i ostavite da tečnost upije. Dok se kruške krčkaju, meso sitno isecite i stavljajte u vatrostalnu posudu. Po sredini pospite kruške. Preko toga stavite sitne komadiće plavog sira i ruzmarin (ako ste ljubitelj intenzivnog ukusa). Meso propržite 3-4 minua (dok ne porumeni sa svih strana). Kad je meso ujednačeno i rumeno, poklopite ga i smanjite temperaturu na šporetu, neka se lagano peče, a vi za to vreme ispecite tost!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Daniel Gedge (@chefdangedge)

Kakva bi to bila romantična večera, a da ne uključuje sladoled kao glavnu poslalsticu? Nakon što ste uživali u sjajnoj hrani, vreme je da pustite tihu muziku, sipate vino i uživate u sjajnom desertu. A evo jednog jednostavnog načina za pripremu deserta.

Sastojci: Sladoled od vanile, 1 šolja kafe i maline.

Priprema: Pre večere skuvajte kafu kako bi bila hladna za pripremu deserta, u posudu sipajte sladoled od vanile, preko sipajte kafu, a na sam vrh dodajte maline. Čini se kao da ovaj slatkiš ne obećava, ali verujte da će ovo postati najdraži desert u vašem domu. Svega nekoliko minuta je potrebno da ga pripremite, a možete maksimalno da eksperimentišete jer se ovi ukusi uz sve uklapaju. Ako ste ljubitelj čokoladnih ili voćnih preliva, možete da ga dodate preko. Osim toga, u obzir uvek dolaze bademi i lešnici ili, recimo, plazma! A šta ako dodate još neki tajni sastojak poput ruma? Naravno, potrebno je da sastojke dodajete umereno i da ste ga pripremali ranije. Ne eksperimentišite preterano te večeri.

Naslovna fotografija: instagram.com/vrnqd

Dragana Stojanović 

Comments